Osijek
HEROJIMA NAKON “KRŠTENJA” NA 800 °C OPĆINA ANTUNOVAC ZAHVALILA NOVOM OPREMOM

Kamioni DVD-a iz Antunovca
i Ivanovca opet su popunjeni
Objavljeno 27. ožujka, 2024.

Za antunovačke i ivanovačke dobrovoljne vatrogasce moglo bi se reći da su prošli sito i rešeto, i to "od trave do Drave" - mislimo tu na njihove početke od povratka u ratom razorena mjesta općine Antunovac, kada su na požare na oranicama išli samo svojim osobnim automobilima kroz minska polja, do dana posljednje velike katastrofe i požara u tvrtki Drava International, gdje su među prvima došle ekipe DVD-a Ivanovac i DVD-a Antunovac.



Preživjeli su pravo vatreno krštenje na, procjenjuju, 800 °C, što neki ne dožive za cijelog vatrogasnog staža, ali im nije preživjela oprema na požaru na "Dravi", pa im je stoga Općina Antunovac donirala sve što im je uništeno i oštećeno tijekom intervencije.

Mihael Prikratić, zapovjednik VZO-a Antunovac, kaže da su jako zadovoljni jer opet imaju potrebnu opremu kojom mogu adekvatno odgovoriti u slučajevima vatrogasnih ugroza u svojim naseljima.

- Sudjelovali smo u velikoj akciji spašavanja u Osijeku, gdje nam je mnogo opreme uništeno i izgubljeno. Evo, ja sam se vratio u bazu s praznim kamionom - poslije intervencije nisam imao ni jedno crijevo u kamionu, sve je izgorjelo i ostalo u plastici, tako da smo kamione punili rezervom koju smo imali u DVD-u. Zadovoljni smo što je Općina Antunovac prepoznala situaciju i naše potrebe, pa smo u dogovoru s načelnikom Davorom Tubanjskim i pročelnikom Antom Modrićem upravo dobili 20 novih cijevi, pet interventnih odijela, nove dijelove, rukavice… Sve što je izgoreno i oštećeno dobili smo novo - navodi Prikratić, koji je zadovoljan ne samo novom opemom nego i zdravstvenim rezultatima dobivenim nakon pregleda poslije intervencije.

- Sa zdravljem smo dobro, bili smo na pregledu koji je organizirala Osječko-branjska županija. Trenutno se ne vide oštećenja, preporučeno nam je da poslije ponovimo preglede. Bili smo zaštićeni koliko smo mogli biti, vratili smo se garavi i živi - komentira Prikratić.

Mještani mogu mirno spavati s ovako sposobnim vatrogascima koji su prošli veliko iskustvo. Pokazali su da mogu odgovoriti na velike izazove.

- Jesmo dobrovoljci, ali ljudi koji su prošli 30 godina vatrogasnog iskustva nisi vidjeli takav razmjer požara. Možemo stati rame uz rame s profesionalcima - tvrdi zapovjednik.

- Nama oprema nije vječna, mora se obnavljati. Lani smo imali 16 požara i puno tehničkih intervencija. Non-stop djelujemo, svake se godine pojavljuje neki novi požari i nove situacije. Kada smo počeli kao vatrogasci, bio je problem požar trave, a s time i minska polja. Bio sam u ratu i znao sam gdje su, pa kada je vatrogasna profesionalna postrojba dolazila, čekali su mene da bi sigurno prišli. Ovo s ‘Dravom‘ veliko je iskustvo - prisjetio se predsjednik VZO-a i zapovjednik DVD-a Antunovac Mladen Modrić.

Darko Pejić
Davor Tubanjski

načelnik Općine Antunovac

Kupili smo sve što su vatrogasci tražili i što im je nedostajalo nakon povratka s intervencije u velikoj katastrofi. Vatrogasna zajednica imat će i nadalje našu punu potporu.

DOKAZALI SU SE
“S 8000 € popunili smo sve potrebe vatrogasaca. Inače Općina sudjeluje u financiranu vatrogasaca, no ovo je bila izavredna situacija. DVD Antunovac i DVD Ivanovac dokazali su kako mogu zajedničkim snagama odraditi veliki posao. Svaki euro uložen u opremu i osposobljavanje potpuno se isplati. Oni su dobrovoljci, a mi smo ponosni na to što su spremni za sve zadaće”, kaže načelnik.

Najčitanije iz rubrike