Regija
POTPISAN JE SPORAZUM

Gradit će zgradu za mlade obitelji, bit će 25 stanova
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Izgradnja je vrijedna više od tri milijuna eura. To je prva od triju zgrada koje će se graditi
OTOK - U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine gradonačelnik Otoka, Josip Šarić, potpisao je sporazum o međusobnim pravima i obvezama u provedbi programa međuresorne suradnje za izgradnju višestambene zgrade u Otoku. Prema planu, stambena zgrada imat će 25 stanova i nalazit će se na gradskom zemljištu, odmah pokraj ambulante Hitne medicine, a trenutačno se vrijednost tog projekta procjenjuje na više od tri milijuna eura.

Grad Otok se potpisivanjem tog sporazuma obvezao darivati građevinsko zemljište Ministarstvu, a osigurat će i priključke na komunalnu infrastrukturu, pristup zemljišta glavnoj prometnici, kao i oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, podsjećaju u gradskoj upravi, a Ministarstvo odmah započinje s postupcima javne nabave za izradu projektne dokumentacije te potom i izgradnje zgrade.

- Stanovanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba, a dom predstavlja temelj stabilnosti i sigurnosti pojedinca i obitelji, okosnicu društvenog i emocionalnog života, ali sve češće i radno mjesto. Dokaz je ovo da je pomoć mladim obiteljima jedan od gradskih prioriteta, pa raduje činjenica da je Republika Hrvatska prepoznala inicijativu gradonačelnika Josipa Šarića da i Grad Otok bude uključen u Nacionalni plan stambene politike. Ovo je prva od triju stambenih zgrada koje se trebaju graditi, a koje će zasigurno promijeniti vizure našega grada – uvjereno su u gradskoj upravi.

I gradonačelnik Josip Šarić drži kako se izgradnjom stambenih zgrada pridonosi zadržavanju mladih obitelji, ali i privlačenju mladih stručnjaka za dolazak u Otok.

- Izgradnjom ove stambene zgrade građanima Otoka omogućit će se rješavanje stambenih potreba i poboljšanje kvalitete stanovanja uz poticaj javnih sredstava te uz mogućnost kupnje po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate – kaže gradonačelnik Josip Šarić. Dodaje kako je u Otoku posljednja stambena zgrada sagrađena davne 1965. godine, ali su dvije zgrade u središtu grada proteklih godina obnavljane i uređene projektima koje je provodio Grad, a uskoro će se za mlade obitelji otvoriti i mogućnost kupnje novih stanova u novoizgrađenoj zgradi, za čiju je izgradnju potpisan sporazum.

Miroslav Flego
Stanovi će se moći kupiti po boljim uvjetima od tržišnih kada je riječ o kamatama i rokovima otplate

TRI MJERE ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE
Podsjetimo, Ministarstvo i Vlada osiguravaju pomoć za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. U ovome trenutku Hrvatska povodi nekoliko modela potpore. Tu je Program društveno poticane stanogradnje POS prema kojem je dosad izgrađeno gotovo 9000 stanova, model subvencioniranja stambenih kredita za mlade preko kojega je svoj dom dosad osiguralo više od 34.000 obitelji te Program međuresorne suradnje s ciljem stambenog zbrinjavanja obitelji u potrebi, koji je uveden izmjenom Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima 2019. godine, a osigurava povoljnije uvjete najma za stanovnike na potpomognutim područjima. Usprkos tim mjerama, cijene stanova na tržištu još su uvijek izrazito visoke, stoga je Vlada donijela odluku o izradi Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine.

Najčitanije iz rubrike