Kultura
POSEBAN DOGAĐAJ U VINKOVAČKOJ GALERIJI MERAJA

Izložba posvećena Antunu Babiću trajala je jedan dan
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
U Galeriji fotografije Meraja, na inicijativu Dražena Bote, njezina voditelja, održana je jedinstvena izložba u povodu prve godišnjice smrti vinkovačkog i hrvatskog likovnog umjetnika Antuna Babića. Izložbu, hommage velikom kiparu i grafičaru, koja je trajala samo nekoliko sati, organizirala je Grupa 1999 Vinkovci, čiji je Babić jedan od osnivača. Neobičnost izložbe je u tome što je nastala od Babićevih radova koji su u privatnom vlasništvu ili ih je autor darovao svojim prijateljima ili kolegama, a vlasnici su ih donijeli u galeriju na Meraji na izložbu, koja je trajala samo nekoliko sati, pa potom radove odnijeli natrag svojim kućama. Kako pojašnjava Bota, jednodnevna, dvosatna, bez ikakvih pretenzija da se pretvori u nekakav memorijal i tradiciju, posebna u nastajanju i nestajanju, izložba je okupila prijatelje i poštovatelje koji imaju Babićeva djela. Bilo je to lijepo druženje uz sjećanja na profesora, kako su ga mnogi oslovljavali, jer Antun Babić, uz svoj umjetnički opus i likovne osvrte, veliki je trag ostavio i u području likovne pedagogije, a od 1978. do umirovljenja bio je redoviti profesor na Pedagoškom fakultetu u Osijeku.


- Nas 18 večeras je ovamo donijelo radove Antuna Babića, a izložbu smo najavili kao otvorenu za sve zainteresirane posjetitelje. Večeras se ovdje mogu vidjeti grafički listovi, mape, slike i, naravno, skulpture. Svaki rad nosi svoju priču bilo da je došao kao poklon, a poznato je da je Antun Babić nerijetko poklanjao svoje radove, bilo da je došao razmjenom između dva umjetnika ili da je kupljen od autora. Ono što je važno, to je da su pojedinci došli i donijeli radove, a to i jest bila ideja, dakle, da dođu večeras ovamo i sami donesu jedan ili više radova, da ih zajedno izložimo i zajedno oživimo sjećanja na Antuna Babića - kaže Bota.


Babić je prvu samostalnu izložbu imao 1959. u Gradskoj knjižnici u Vinkovcima. Tijekom šest i pol desetljeća umjetničkog stvaranja u skulpturi, grafici, crtežu i medaljerstvu izlagao je na pedesetak samostalnih i oko 280 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je nekoliko grafičkih mapa, uglavnom u vlastitoj nakladi. Izveo je nekoliko spomenika i skulptura u javnim i sakralnim prostorima. Primio je mnoga priznanja, a 1997. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. M.Flego
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

Najčitanije iz rubrike