Kultura
POČINJE NOVI CIKLUS KONCI.HR

Koncerti i u Osijeku, Donjem Miholjcu, Vinkovcima i Tikvešu
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
Izvedbom Hrvatske mise Borisa Papandopula u katedrali sv. Vida u Rijeci 23. ožujka počinje novi koncertni ciklus Hrvatske KONCI.HR, u organizaciji Hrvatske udruge glazbenih organizatora. U prvom koncertu novog ciklusa nastupit će Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Tomislava Fačinija uz soliste Mariju Kuhar Šoša (sopran), Martinu Gojčeta Silić (mezzosopran), Stjepana Franetovića (tenor) i Roberta Kolara (bariton). Hrvatska misa u d-molu, op. 86 skladana je 1938. godine. Papandopulo ju je posvetio zagrebačkom Hrvatskom pjevačkom društvu "Kolo", a praizvedbu je doživjela u Hrvatskom glazbenom zavodu 1942. godine. Pod dirigentskom palicom skladatelja, Hrvatsku misu izveli su tad članovi "Kola" te solisti Vilma Nožinić, Marijana Radev, Zlatko Šir i Milivoj Kučić. Iste godine Papandopulovo je djelo nagrađeno kao "najbolje djelo oratorijskog značaja". Nakon Drugog svjetskog rata Hrvatska misa pada u zaborav. Tek 1983. ponovno će je izvesti Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić", te se vraća na zborske repertoare, navodi u najavi koncerta riječki HNK.

- Nakon svega, ostaje najjači argument kvalitete, ljepote i repertoarnosti Mise – a to je reakcija publike. Na svakom koncertu, neovisno o decibelima i dimenziji, ono što treperi u prostoru nakon izvedbe jest fenomen doživljaja i uzdignuća svih koji su nazočili misteriju davanja i primanja onoga što je i sam skladatelj primio, i sam izmaštao - istaknuo je Tomislav Fačini.

Zbor HRT-a ovo će djelo izvesti u listopadu, na otvaranju nove osječke glazbene dvorane, također u sklopu ciklusa KONCI.HR.

Ovaj koncerti ciklus, u okviru Jadranskog i Panonskog ciklusa u 2024. donosi 14 koncerata u Pulu, Rijeku, Zadar, Osijek, Donji Miholjac, Vinkovce i Tikveš (Kopački rit). Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija, koje podržava projekt, te lokalnim organizatorima, HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci, Kulturnom centru Osijek, Istarskom narodnom kazalištu u Puli i Koncertnom uredu Zadar, građani će imati priliku uživati u koncertnim izvedbama eminentnih hrvatskih glazbenika, i to upravo iz gradova koji sudjeluju u programu, najavljeno je.

Hrvatska udruga glazbenih organizatora (HUGO) ovim projektom ima namjeru osnažiti lokalne organizatore u organizaciji cjelosezonskih strukturiranih koncertnih aktivnosti te potaknuti intenzivnu razmjenu i umrežavanje lokalnih ansambala i izvođača na nacionalnoj razni, a koji su i sami nerijetko organizatori glazbenih događaja u svojim sredinama. Ulaz na izvedbu u katedrali sv. Vida je besplatan, uz propusnice preuzete na blagajni HNK-a Ivana pl. Zajca. H
Možda ste propustili...

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike