Osijek
TJEDAN MOZGA U GISKO-U

Hitrecova priča potaknula djecu na recikliranje
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Učenici drugog razreda OŠ Franje Krežme bili su sretni što su uspjeli proizvesti vlastiti papir

Globalna kampanja u svijetu poznata kao Brain Awareness Week u Hrvatskoj se provodi 23. godinu zaredom pod nazivom Tjedan mozga. U Osijeku taj događaj organiziraju Medicinski fakultet Osijek i Sekcija za neuroznanost Osijek, u suradnji s Odjelom za biologiju s ciljem popularizacije neuroznanosti. Teme ovogodišnjeg Tjedna mozga bile su okolišni toksini, neurogastronomija i socijalni mozak. Bogat i zanimljiv program prilagođen različitim dobnim skupinama provodio se od 11. do 17. ožujka, a uključivao je predavanja, radionice u vrtićima, školama, kvizove, kazališne predstave i filmske večeri.



Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek sudjelovao je u obilježavanju Tjedna mozga radionicom recikliranja papira pod nazivom "Zajedno za čišći svijet", namijenjenom učenicima drugog razreda Osnovne škole Franje Krežme Osijek. Glavni je cilj radionice bio podizanje svijesti o problemu otpada i potrebi očuvanja okoliša. U uvodnom su dijelu djeca poslušala ekološku priču Hrvoja Hitreca "Pahuljica". Riječ je o biću koje je došlo iz zemlje Pahuljica upozoriti čovječanstvo na posljedice onečišćenja okoliša. Djecu se kroz priču upoznalo s pojmovima kao što su ekologija, recikliranje, odvajanje otpada, kompostiranje, štednja energije itd. U praktičnom se dijelu reciklirao papir prikupljen od starih i uništenih knjiga i ostataka papira nastalih nakon provođenja radionica. Papir se prvo usitnjavao u stroju za rezanje papira, zatim se tako isjeckani papir natapao u vodi, u kojoj je odstajao 48 sati kako bi omekšao. Dobivena se papirnata smjesa zatim cijedila kroz sito, a višak se vode skupljanjem odvajao s ciljem dobivanja novog papira.

“Učenici su pokazali spretnost, ustrajnost i spremnost na suradnju. Bili su sretni i ponosni što su uspjeli proizvesti vlastiti papir. Na Odjelu za rad s djecom i mladima ovakve radionice provodimo cijele godine. Dosad smo reciklirali papir, karton, plastiku, metal, staklo, tekstil, dijelove računala, a izrađivali smo i hotel za kukce od drvenog otpada. Na taj se način djecu potiče na kreativno izražavanje i odmalena ju se uči da se od nečega što bi odložila u smeće mogu napraviti jako lijepe i korisne stvari. Također, nastojimo ih potaknuti na što češći boravak u prirodi, zato što to pozitivno utječe na naš mozak i na naše cjelokupno zdravlje. Tako većinu naših radionica tijekom lijepih dana provodimo na svježem zraku, na dvorištu knjižnice", objašnjava knjižničarka Melita Nađ.

Na kraju radionice djeca su pogledala edukativne ekološke slikovnice koje mogu posuditi u knjižnici i naučiti još više o ovoj temi.

“Utvrdili smo da samo brigom i odgovornim ponašanjem možemo spasiti naš planet te da ćemo u budućnosti još više odvajati otpad, reciklirati, štedjeti energiju, voziti bicikli i pješačiti, štetne kemikalije zamijeniti prirodnim sredstvima, a umjesto umjetnog gnojiva upotrebljavati kompost. S obzirom na to da čovjek stvara velike količine smeća i da živimo u vremenu sve većeg onečišćenja zraka, vode, tla i hrane, postaje sve važnije razgovarati o ekološkim temama te poticati interes za njih od najranije dobi", ističu u GISKO-u.

Jelana JURIĆ PALČOK

(Autorica teksta knjižničarka je u GISKO-u.)

OKOLIŠNI TOKSINI
Okolišni toksini imaju negativne učinke na biljni i životinjski svijet, kao i na zdravlje ljudi, a odgovornim ponašanjem i smanjivanjem otpada možemo svijet učiniti zdravijim i sigurnijim mjestom za život svih nas i generacija koje dolaze, zaključak je Tjedna mozga u GISKO-u.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike