Osijek
KVIZAŠI IZ MEDICINSKE ŠKOLE UKRSTILI KOPLJA S GIMNAZIJALCIMA

“Musculusi” pokazali zavidno znanje u Nacionalnoj kviz ligi
Objavljeno 18. ožujka, 2024.
U finalu, od 1500 kvizaša, završilo sto. Osječani kao jedini strukovnjaci

Učenici i profesori osječke Medicinske škole uspješni su na mnogim poljima, a najnovije na kojem se iskazala ekipa jedne od najpoželjnijih srednjih strukovnih škola ne samo u Osijeku nego i u Hrvatskoj Nacionalna je kviz liga koja od prošle godine okuplja srednjoškolce iz cijele Hrvatske željne znanja.



Složan tim


Organizirana je poput pub kviza; srednjoškolci su okupljeni u timove te svakoga drugoga četvrtka od listopada do veljače rješavaju kvizove koje im pripremaju članovi udruge NKL iz Šibenika. Liga je sastavljena od nultog i osam kola, rezultati se zbrajaju nakon svakoga kola, a prijavljeni su školski timovi podijeljeni u divizije (regije). Dva se prvoplasirana tima iz svake divizije izravno plasiraju u finale, koje se održava početkom ožujka u Šibeniku i koje okuplja najbolje od najboljih, a među njima je ove godine, od 1. do 3. ožujka, bio i tim Musculus sternocleidomastoideus Medicinske škole Osijek, koji je izborio finale s još 19 srednjoškolskih ekipa iz Hrvatske, i to kao jedini tim iz Osijeka, ali i jedini tim koji dolazi iz strukovne škole koji je ukrstio koplja s gimnazijalcima.

Musculuse su predstavljali Dino Brkić (5. s1), Anja Devčić (3. l), Matija Topalić (3. l), Milan Gostić (2. s4) te Bartol Čačić (pridruženi član iz III. gimnazije, 2. razred). Kvizaše su tijekom svih mjeseci pa tako i na šibenskom finalu pratile mentorice Mirela Grubišić i Ivana Đerđ Dunđerović koje su glasno navijale i podržavale osječke finaliste, koji su osvojili 11. mjesto te su iza sebe ostavili jake gimnazijske ekipe iz Zagreba, Hvara, Paga, Požege, Korenice i ostalih. Pokazali su sjajno opće znanje kao i impresivno poznavanje glazbene scene, a pritom su se i odlično zabavili te sklopili neka nova prijateljstva sa svojim vršnjacima iz brojnih gradova. Pobjedu je posve zasluženo odnijela ekipa Đakovačkih 5 iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša, čiji su članovi i mentori na putu u Šibenik dijelili mjesto u autobusu s Musculusima i ekipom iz Slavonskog Broda.

“O tome koliko je velik ovaj uspjeh naših učenika govori i podatak da je na početku natjecanja sudjelovalo čak 1500 učenika iz cijele Hrvatske, a u Šibeniku njih stotinjak, tako da smo iznimno ponosni na našu ekipu. Koliko je god i nama i učenicima možda bilo teško dolaziti u školu svaki drugi četvrtak navečer nakon odrađene smjene, da bi preko Zoom platforme sudjelovalo u Ligi, vidjeli smo koliko nam zadovoljstva pričinja taj oblik zabave. Tu bih svakako zahvalila našim tetama spremačicama koje su ostajale s nama do 21 sat, a koje se uspjehu raduju jednako kao i mi", otkrila nam je u razgovoru profesorica geologije i geografije i jedna od dviju mentorica Musculusa, Mirela Grubišić.

“Ekipa iz Nacionalne kviz lige kvizove organizira već deset godina, a sada su sve s razine grada podignuli na nacionalnu, pa čak i međunarodnu razinu. Cijeli Šibenik ima jedan prostor u kojem se okupljaju njihovi srednjoškolci, pa i mi nakon svega doživljenog razmišljamo u tom smjeru. Ideja ja da uz potporu Grada Osijeka uključimo i druge osječke srednje škole, kako bismo sve podignuli na višu razinu, što bi nam između ostalog olakšalo i odlazak u finale, jer nije bilo lako s financijske strane organizirati put. Šibenik je daleko, nemamo redovite linije, trebalo je platiti smještaj...", dodala je profesorica hrvatskog jezika i književnosti i druga mentorica Musculusa, Ivana Đerđ Dunđerović.

Iako tek srednoškolci, Matija Topalić i Bartol Čačić iskusni su kvizaši koji se s prijeteljima natječu u jednom od poznatih gradskih pub kvizova, gdje također imaju što reći, i to u konkurenciji puno starijih ekipa.

“Neki od kvizaša na tom pub kvizu imaju godina koliko svi mi skupa, no nismo loši, posljednji smo put dogurali do trećeg mjesta!" istaknuo je Matija.

Kao i u svim drugim kvizaškim ekipama, svatko se ističe znanjem u nekom području. Matija nam je otkrio kako su njegovi najjači aduti opće znanje i sport, a kod glazbe se dopunjuje s Bartolom.

“On više sluša stranu, a ja domaću glazbu", otkrio nam je Matija.

S druge strane učenica Anja Devčić inače ne posjećuje pub kvizove, iako dolazi iz Požege, u kojoj je ta scena vrlo razvijena.

“I prošle sam godine sudjelovala u Nacionalnoj kviz ligi, gdje sam se prvi put upoznala s ovim načinom natjecanja u znanju, a ove sam godine bila potpuno u tome. Što se tiče kvizaškog znanja, i ja sam nekako najjača u glazbi, iako su, moram priznati, Bartol i Matija u tom području jači", skromno će Anja.

Ni Dino Brkić, maturant i najstariji član ekipe, nije prije ovog velikog uspjeha imao iskustva s pub kvizovima, više se, otkrio nam je, bavio i bavi aktivnostima koje su vezane uz medicinsku struku.

“Jednostavno nemam vremena, 5. sam razred, treba se pripremati za maturu, tako da ne sudjelujem u kvizovima, ali ih volim popratiti, i naše i strane. Što se tiče ulaska u finale u Šibeniku, bila je to neopisiva euforija, bilo nam je jako drago, jer se do posljednjeg trenutka vodila borba za veliko finale, puno je ekipa bilo blizu na ljestvici. Rekli smo da ćemo dati sve od sebe, i tako je i bilo. Isplatilo se, jako smo lijepo iskustvo dobili u Šibeniku, kviz u finalu bio je puno teži nego prethodna kola, no pokazali smo veliko znanje. S obzirom na to da smo ondje bili jedina strukovna škola, samim dolaskom u Šibenik pokazali smo koliko smo zapravo jaki. Volio bih to iskustvo ponoviti opet, no kako sam maturant, to neće biti moguće, ali kolegama u budućim natjecanjima želim svu sreću", poručio je Dino.

Financijska pomoć


Očekivano, iznimno ponosna na svoje učenike i njihov uspjeh bila je ravnateljica Medicinske škole Osijek, Sanja Dravinski.

“Ugodno iznenađenje i veliki ponos! I inače sam ponosna na njih i sve učenike naše škole. Po svom određenju i svojim zanimanjima koja su upisali, i kako iz škole izlaze kao kompetentni i stručni zdravstveni djelatnici. Ovo je jedan doista veliki skok među svim uspjesima do sada zbog činjenice da smo u finalu u Šibeniku bili jedina strukovna škola iz cijele Hrvatske”, rekla je ravnateljica Dravinski, koja je htjela napomenuti kako im je pri odlasku u Šibenik, koji je zbog financijskih razloga bio neizvjestan, puno pomogla Općina Čepin, od koje su dobili novac za putovanje.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

47. REGIONALNA DOMIJADA U OSIJEKU

Natjecanje 350 djece iz osam učeničkih domova

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike