Osijek
ŠTO SU JELI NAŠI STARI

Ćoravi paprikaš, poderane gaće i rezanci s makom
Objavljeno 18. ožujka, 2024.
Članice Udruge Šokačka grana neumorne su u čuvanju tradicije, običaja i recepata naših starih

Rezanci s makom, koh od griza, tački s pekmezom, lokšice, ćoravi paprikaš, poderane gaće, pržiti šaran... redala su se i ovaj puta domaća jela koja su naši preci pripremali u doba korzime. O tome da se ta ukusna jela i općenito korizmeni običaji sačuvaju brine se Udruga Šokačka grana upravo manifestacijom "Što su jeli naši stari u korizmi".



Ovogodišnja je priredba održana u petak u večernjim satima u prostorijama ove udruge, u Ulici kralja Petra Svačića. I ovaj su put dominirali su stolovi na kojima je bio predstavljen dio (pre)bogate šokačke kulinarske tradicije vezane uz korizmu.

- Manifestacijom "Šta su jeli naši stari u korizmi" nastojimo prikazati bogatstvo stola Šokaca koje je i u korizmi bilo veliko. Iako se radi o posnim jelima, jednostavno pripremljenima, svake nas godine naše članice i gosti koje pozivamo da svojim jelima uveličaju ovu manifestaciju iznenade raznolikošću jela koja serviraju na stol. Želimo oteti od zaborava ove recepte za jela koja nisu ni skupa, ni brza, ali su naša - rekli su nam u Šokačkoj grani.

Kušanju je jela i ovaj put prethodio bogat program, koji je kao i uvijek do sada imao i određenu religijsku dimenziju, kroz pjesme i napjeve sudionika. Nastupili su članovi KUD-a Slavonac iz Forkuševaca, HKUD-a Darda, Muška pjevačka skupina Kešinački mališani i domaćini iz Šokačke grane.

Njihove su bile i trpeze, a ovom smo prilikom zavirili na onu gošći iz KUD-a Seljačka sloga iz Šljivoševaca, jer je ovo za njih bio premijerni nastup u Osijeku.

- Naše su članice pripremile jela poput mljevene repice, kiselog graha, slane štrudle sa sirom, fluta i zapečih palačniki - nabrijala je Ružica Kovačić, predsjednica kluba.

Dario Kuštro
ZADAĆA NAM JE ČUVATI NAŠ IDENTITET
Gošće iz Šljivoševaca istaknule su kako se ovakva jela nisu odjednom našla na trpezi, nego su se pripremala tijekom cijele korizme. “Za ovu je prigodu svaka od nas pripremila po jedno jelo, a kada se sve to stavi na isto stol, doista izgleda bogato”, rekle su, pohvalivši manifestaciju Šokačke grane.

Od domaćina te svih okupljenih poruks je jedinstvena - jesmo u Europskoj uniji sada već duže od deset godina, ali baš stoga moramo čuvati naš identitet.

Možda ste propustili...

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike