Osijek
MREŽA VETERANSKIH CENTARA

Radić: Branitelji dobivaju
moderan, pristupačan centar
Objavljeno 13. ožujka, 2024.
Centar će omogućiti trajnu skrb o braniteljima, njihovu zdravlju i psihosocijalnom osnaživanju

Osijek će dobiti novi veteranski centar! Nakon uspješne uspostave takvih centara u Šibeniku, Sinju, Petrinji i Daruvaru novi će se graditi u Osijeku, Krapini, Senju i Virovitici, obavljeno je na mrežnim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja.



Nakon otvaranja četiriju veteranskih centara, nastavlja se širenje mreže veteranskih centara diljem Hrvatske te su, nakon Grada Senja, sporazum o suradnji pri uspostavi i radu veteranskog centra s Ministarstvom hrvatskih branitelja sklopili i gradovi Osijek, Krapina i Virovitica.

Sporazume su u srijedu u Ministarstvu hrvatskih branitelja potpisali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

“Analizom potreba braniteljsko-stradalničke populacije i svih županija te potencijalnih lokacija, a imajući u vidu broj hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida na tim područjima, odabrane su ove lokacije kako bi se Hrvatska premrežila veteranskim centrima koji bi bili dostupni što većem broju korisnika", istaknuo je ministar Medved.

Zadovoljstvo odabranim lokacijama izrazili su svi gradonačelnici. Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istaknuo je da je izgradnja Veteranskog centra u Osijeku jedan od projekata kojim Grad Osijek i Vlada RH partnerskom suradnjom žele osigurati dostojanstvenu skrb za hrvatske branitelje, kao i za civilne stradalnike iz Domovinskog rata, te dodao: "Siguran sam kako će nakon realizacije ovog projekta branitelji imati moderan i pristupačan centar koji će omogućiti trajnu skrb o hrvatskim braniteljima, njihovu zdravlju i psihosocijalnom osnaživanju".

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović zahvalio je ministru Medvedu, istaknuvši kako je odluka o izgradnji veteranskog centra Krapini još jedan pokazatelj zahvalnosti hrvatskim braniteljima toga kraja za njihov doprinos u Domovinskom ratu. Uime Grada Virovitice potpisivanjem ovog sporazuma zadovoljstvo je izrazio gradonačelnik Ivica Kirin, koji je podsjetio na ulogu toga kraja i zasluge hrvatskih branitelja u obrani i oslobađanju naše domovine, zaključivši kako će veteranski centar u Virovitici biti na korist svim ratnim veteranima i stradalnicima Domovinskog rata.

Podsjetimo, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. proveden je projekt Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, u sklopu čega su izgrađena i opremljena četiri veteranska centra - u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku. Ukupno je uloženo 48 milijuna eura, od čega 85 posto, odnosno 38,3 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je u okviru tog programa za novo financijsko razdoblje 2021. - 2027. osiguralo sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za širenje mreže veteranskih centara na novim lokacijama, a uz Krapinu, Osijek, Senj i Viroviticu postoji mogućnost i izgradnje dodatnog veteranskog centra u Zadru. Kao i postojeći, i novi će se veteranski centri koristiti za pružanje socijalnih usluga, uključujući pružanje psihosocijalne pomoći, osnaživanja zdravlja, obrazovanja i drugih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti hrvatskih branitelja i drugih korisnika, definiranih zakonima i posebnim propisima.

Ivana Rab Guljaš
SURADNJA S LOKALNIM DIONICIMA
Korisnici veteranskih centara bit će uključeni u život zajednice, što znači suradnju s različitim dionicima na lokalnoj razini. Potpisanim sporazumima s gradovima u kojima se izgrađuju podružnice ustanove definirano je, među ostalim, kako će gradovi pružati podršku u radu veteranskih centara uključenjem lokalnih dionika u provedbu programa te se na taj način očekuje razvojna i kohezijska uloga veteranskog centra sa stajališta lokalne zajednice u kojima su smješteni. Navedene suradnje uključuju dionike iz područja sporta, kulture, duhovne obnove, raznih oblika umjetnosti i dr., navode u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne

Najčitanije iz rubrike