Osijek
S RUĐERICOM PO NOVE VJEŠTINE

I od kuće mogu raditi za inozemne tvrtke
Objavljeno 13. ožujka, 2024.
ERASMUS+ Učenici smjera grafičar i smjera web dizajn uistinu su se iskazali na praksi u Portugalu i Turskoj

Kako je raditi u inozemstvu, i to puno radno vrijeme, u poduzećima čiji je rad usko vezan uz njihovu struku iskusili su učenici osječke Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića u okviru Erasmus+ projekta "S Ruđericom po nove vještine". Učenici 2. i 3. razreda smjera grafičar te 4. razred smjera web dizajn dva su tjedna u siječnju i veljači ove godine u portugalskom gradu Braga te turskom Dalamanu tijekom stručne prakse usavršavali svoja već stečena znanja te stjecali nova, radeći konkretne poslove, uz bok tamošnjim zaposlenicima.



Od agencija do vrtića


Ovo je prvi put da je ova škola osigurala stručnu praksu, a za čije su vodstvo bili zaduženi nastavnici Dinko Blažević i Marijan Jovičić. Da je cilj postignut, pokazuje to što i nakon povratka u Osijek nije stalo sve na stečenom znanju i novim poznanstvima. Naime, neki učenici i danas obavljaju poslove za svoje poslodavce u inozemstvu!

“Dizajn koji radim šaljem u Tursku poslodavcu kod kojeg sam obavljala stručnu praksu, i to mi je od velikog značenja", kaže učenica Dina Krolo. I nije jedina jer, primjerice, turski poslodavci u kontaktu su i s učenicom Antonijom Jerković, koja im i nakon povratka, na njihov zahtjev, šalje svoje video i filmske uratke. Hoće li to uroditi radom za tu tvrtku nakon završetka škole Antonija još ne zna, no drago joj je što ionako hvalevrijedna stručna praksa nije ostala samo na tome nego su poslodavci s gotovo svim učenicima ostali u kontaktu. Ne čudi, jer su im tijekom dvotjedne prakse učenici bili od velike pomoći, pa su čak izrađivali montaže i naljepnice za kandidate za gradonačelnika na izborima koji su se tada održavali u tom gradu.

Ništa manje vrijedni nisu bili ni web dizajneri i grafičari koji su boravili u Portugalu. Radili su gotovo sve od marketinga, do web stranica, programiranja, logotipa, kataloga, letaka i štošta drugo. U što boljem snalaženju pomoglo im je do tada stečeno iskustvo.

“Ono što sam učila u školi, pomoglo mi je razumjeti kako primijeniti u praksi, a vjerujem da će mi i ubuduće biti potrebno", rekla je učenica Marina Novoselić, koja se, baš kao i učenica Marija Krolo, prvi put susrela s klijentima, a zahvaljujući dobrom predznanju, kaže, treme nije bilo. Ističe to i Karolina Ulm, kojoj je praksa omogućila uvid u rad s klijentima što će joj koristiti u budućnosti.

Učenike iz Osijeka tamošnji su poslodavci odlično primili, detaljno im pojašnjavajući zadatke koje moraju obaviti. Njihov rad, uz poslodavce, nadgledali su i njihovi nastavnici kojima je ovaj Erasmus+ projekt takve vrste prvi i postigao je, kažu, glavni cilj, a to je da učenici iz prve ruke mogu vidjeti kako nije nužno raditi za nekoga i fizički biti ondje. Dakako, puno je i ostalih prednosti ovakve stručne prakse koja nije uobičajena, ali je svakako poučna i vrijedna.

Kompetencije za CV

“U Portugalu su radili u devet, a u Turskoj u četiri tvrtke i ponosni smo što smo učenicima mogli priuštiti golemo iskustvo, što nam je i bio cilj. Uz to nije isključena mogućnost i ponude poslova, kako se i dogodilo. Osim toga vidjeli su širinu poslova u grafičkim tvrtkama, ali i u vrtićima, agenciji za nekretnine, na televiziji i na drugim mjestima. Primjerice, u tvornici reketa prevodili su web na hrvatski jezik i trebali su otvoriti vrata Hrvatske portugalskoj tvrtki. U dječjem su vrtiću radili redizajn web stranice i na taj su način vidjeli samu širinu poslova za koje se obučavaju u školi", ispričao je profesor Jovičić. I profesor Blažević složio se kako bi i ostale struke trebale osigurati prakse ovakvoga tipa. Naposljetku, ali ne i manje važna, činjenica je da je feedback poslodavaca iz Portugala i Turske više nego odličan! Naime, profesori ističu kako su agencije, škole, tvrtke, pa i hoteli u kojima su boravili učenici imali samo riječi hvale za mlade Osječane - od kompetencija u engleskom jeziku i u struci do visoke razine kulture ponašanja.

“Rekli su nam da u svojim prethodnim razmjenama nisu imali kvalitetniju i bolju djecu, što nam je velika pohvala. Naravno, u konačnici je najvažnije da su učenici ovim projektom puno dobili i tijekom dva tjedna. Osim što su obavili praksu, u životopisima im je upisana dodatna kompetencija, a to će im svakako biti od koristi pri zapošljavanju", istaknuo je prof. Blažević.

Dinko BLAŽEVIĆ/Marijan JOVIČIĆ

(Autori teksta nastavnici su u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića.)

 
Možda ste propustili...

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

OKUPILA SE GENERACIJA OSMAŠA

Tri razreda opet na okupu

Najčitanije iz rubrike