Kultura
JOSIP KRUNIĆ (1945. - 2023.)

Preminuo istaknuti hrvatski učitelj i pedagog
Objavljeno 2. kolovoza, 2023.
U utorak, 1. kolovoza 2023., u Vinkovcima je u 78. godini umro Josip Krunić, umirovljeni nastavnik hrvatskoga jezika i književnosti, istaknuti hrvatski učitelj i pedagog.

Rođen u Posavskim Podgajcima 5. rujna 1945., nastavnički radni vijek započeo je u OŠ “Ivan Meštrović” u Drenovcima, a od ožujka 1973. do umirovljenja bio je nastavnik u Gunji, u OŠ “Braća Nikolić”, poslije “Antun i Stjepan Radić”. Osim redovitih nastavnih obveza intenzivno se bavio stvaralaštvom učenika u okviru jezično-umjetničkoga područja. Bio je voditelj Literarno-novinarske družine “Dragutin Tadijanović”, koja je objavljivala školski list “Glas mladih”, a njezini su članovi dobivali brojne nagrade za literarno i novinarsko stvaralaštvo (zagrebačka Modra lasta, osječki Maslačak, sarajevske Male novine itd.). Učenici gunjanske škole gotovo beziznimno sudjelovali su na tada republičkim Susretima, literarnoga, novinarskog i dramskog stvaralaštva, potom na državnim smotrama LiDraNo te na Susretima “Ivica Kičmanović”. Djelovao je kao voditelj Kluba prijatelja knjige, organizator brojnih književnih susreta u školi (Miroslav Antić, Nikola Pulić, Višnja Stahuljak, Dragutin Tadijanović, Ratko Zvrko itd.), voditelj školskog kina “Osmijeh”. Pod njegovim vodstvom učenici su bili dugogodišnji suradnici Obrazovnoga i dječjeg programa Radio Zagreba, poslije Hrvatskoga radija, prije svega u emisiji “Stigla je pošta”. U Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće bio je višegodišnji mentor u videoradionici koja je proizvela niz zapaženih dokumentarnih filmova te omogućila velikom broju učenika, učitelja i nastavnika da filmski jezik (kulturu) prenose i razvijaju u svojim školama.

Stvorio je 1995. multimedijski studio za učenike osnovne i srednje škole pod nazivom Studio kreativnih ideja Gunja – SKIG, a od 2003. godine počeli su se baviti i filmskim stvaralaštvom. Članovi SKIG-a snimili su velik broj filmova te su dobitnici brojnih nagrada i priznanja. Upravo ove godine održana je u organizaciji SKIG-a 14. Ljetna škola filma u Gunji na kojoj su sudjelovali polaznici iz cijele Hrvatske. Josip Krunić sudionik je Domovinskog rata, razvojačen u činu poručnika. Suautor je priručnika za voditelje filmskih i videodružina Od ideje do premijere (2011). Bio je član Udruge za promicanje elektroničkih medija u obrazovanju Radio 5 plus iz Zagreba, Hrvatskoga filmskog saveza, Zajednice tehničke kulture Vukovarsko-srijemske županije, voditelj Županijskog stručnog vijeća za izvannastavne aktivnosti za srednje škole. Dobitnik je UNICEF-ova priznanja za izniman doprinos u razvoju filmskoga stvaralaštva djece i mladih na Filmskome festivalu o pravima djeteta (2009), državne “Nagrade Ivan Filipović” za životno djelo u području osnovnoga školstva (2010), priznanja Delegacije Europske unije za film koji promiče humanitarni i volonterski rad djece i mladih (2011), “Nagrade Albert Kapović” Hrvatske udruge producenata na Zagreb Film Festivalu (2020). Generacije nekadašnjih đaka opraštaju se od Josipa Krunića, svojega velikog učitelja i prijatelja, koji je iznimnim radom i neiscrpnom energijom obilježio i njihove živote.

Piše: Miroslav Mićanović
Možda ste propustili...

OTVOREN DEVETI HRVATSKI TRIJENALE GRAFIKE U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Radovi umjetnika različite dobi i umjetničkih izražaja

HNK U OSIJEKU: JER STE VI TO TRAŽILI

Još dvije izvedbe sjajnih “Maratonaca” u svibnju

U ORGANIZACIJI TRIKO CIRKUS TEATRA

Peti Zagreb Clown Festival

Najčitanije iz rubrike