Regija
OBILJEŽILI GODIŠNJICU RADA

Gradska glazba je virovitički ambasador kulture punih 140 godina
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
VIROVITICA - Gradska glazba Virovitica obilježila je 140 godina postojanja nastupom na šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovća, a pridružili su im se i gosti iz Szigetvara i Babića. Ova bogata tradicija započela je 1883. godine, kada je osnovano Društvo za promicanje glazbe (danas Gradska glazba), a pod njegovim je okriljem osnovana i Glazbena škola kako bi se osigurao pomladak. Od tada pa sve do danas orkestar redovito nastupa na smotrama Saveza amaterskih puhača i orkestara Slavonije i Baranje te na državnim smotrama Hrvatskog sabora kulture.

– Gradska glazba Virovitica danas u orkestru broji oko 30 glazbenika, većinom iz Glazbene škole "Jan Vlašimsky", a ne smijemo izostaviti ni našu sekciju mažoretkinja, koja ima 40-ak članica. Što se nastupa tiče, na pozornicama se pojavljujemo 30-ak puta godišnje, a moram istaknuti kako smo sudionici raznih manifestacija, ne samo u zemlji već i u inozemstvu. Smatram da smo kao takvi neizostavan kulturni veleposlanik našeg grada, ali i Virovitičko-podravske županije - istaknula je Ana Paloš, trenerica mažoretkinja u Gradskoj glazbi Virovitica, koje su svojim sjajnim nastupima dodatno obogatile cijelu manifestaciju, a publici su se predstavili dječji sastav, mini kadetkinje, kadetkinje i seniorke. Cijeli program trajao je više od sat vremena, a brojni su posjetitelji mogli uživati u klasici, popu, rocku i jazzu. Potporu ovoj zajednici, između ostalih, dali su Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Katarina Đurđević, direktorica Turističke zajednice Virovitice, i Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica gradonačelnika grada Virovitice.

- U proteklih 140 godina kroz Gradsku glazbu prošli su mnogi naši sugrađani, bilo kao aktivni ili podupirajući članovi, a zahvaljujući njima, Društvo je održano unatoč mnogim financijskim i prostornim nevoljama. Upornost članova i Upravnog odbora, a iznad svega kapelnika, održali su Gradsku glazbu na okupu sve do danas, a vjerujemo da će tako biti i u godinama koje dolaze - zaključili su iz Gradske glazbe. V.G.
Ana Paloš

voditeljica mažoretkinja

Gradska glazba Virovitica u orkestru broji oko trideset glazbenika, većinom iz Glazbene škole “Jan Vlašimsky”, a naša sekciju mažoretkinja ima četrdesetak članica.

Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

Najčitanije iz rubrike