Autoglas
NORTHVOLT ULAŽE MILIJARDE DOLARA

Švedske baterije stižu iz Njemačke
Objavljeno 16. svibnja, 2023.

Švedski Northvolt objavio je u petak da će uložiti nekoliko milijardi eura u gradnju tvornice baterija za električna vozila u Njemačkoj. Northvolt bi u tvornicu mogao uložiti od tri do pet milijardi eura i dobiti još oko pola milijarde eura njemačkih subvencija, prema dva upućena izvora. Glasnogovornici Northvolta i njemačke vlade rekli su da točni iznosi ulaganja i financiranja nisu finalizirani i da ih mora odobriti Europska komisija.



Budu li odobrene, subvencije za Northvoltovu tvornicu bit će prvi poticaj njemačke vlade u sklopu Privremenog kriznog i tranzicijskog okvira EU-a, koji bi trebao poduprijeti zelene industrijske projekte i Europi omogućiti natjecanje s američkim zelenim subvencijama. "Komisija je jasno utrla put stvaranju uvjeta za važna industrijska ulaganja u Europi", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck. Tvornica bi trebala početi rad 2026. godine i povećati kapacitet do 60 gigavat sati, dovoljno za opskrbu oko milijun električnih vozila godišnje. To znači da će njezin kapacitet biti veći od svih planiranih Volkswagenovih tvornica u Njemačkoj i Španjolskoj.

Zaostajat će ipak za planiranim kapacitetom tvornice kineskog CATL-a u Mađarskoj, koji bi trebao iznositi 100 gigavat sati. Northvoltovo ulaganje otvorit će 3000 radnih mjesta u Heideu i još tisuće njih u obližnoj industriji i uslužnom sektoru. Švedski je proizvođač baterija u društvu s Volkswagenom član male skupine europskih tvrtki koje utiru put domaćoj industriji baterija. Velik dio planiranih kapaciteta u Europi bit će u vlasništvu azijskih tvrtki. Tajvanski proizvođač baterija ProLogium objavio je u petak da je za lokaciju prve tvornice u inozemstvu izabrao Francusku.

Švedska kompanija potpisala je s njemačkom saveznom zemljom Schleswig-Holstein memorandum o razumijevanju o gradnji tvornice u ožujku lani, ali je naknadno istaknula da bi joj prioritet moglo ipak biti širenje u SAD-u, zbog viših subvencija i nižih troškova energije. “Mogli bismo paralelno graditi i tvornicu na drugoj lokaciji”, izjavio je u petak glasnogovornik, dodavši da odluka o gradnji u Njemačkoj ne isključuje mogućnost gradnje postrojenja u Sjevernoj Americi.
Milan Bugarić
INSTANTNI USPJEH
Tvrtku Norhtvolt 2015. osnovao je Peter Carlsson, nekadašnji izvršni direktor Tesle, i poslovni uspjeh tvornice iz Skelleftee počeo je odmah. Sklopljeni su ugovori s nekoliko velikih tvrtki, koje su, zbog poslovne prošlosti Carlssena, odmah vjerovale Northvoltu. Poslovi su vrlo brzo, već 2016., premašili ulaganja od nekoliko milijardi dolara!

Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku