Sport
EUROPSKA RUKOMETNA LIGA

Tamše: Sedam mjeseci smo ginuli i trpjeli i sad da to sve bacimo u vjetar
Objavljeno 30. ožujka, 2023.
Unatoč domaćem porazu od Motora (29:27), NEXE će ponovno igrati u četvrtfinalu EL

Ne sjećamo se da se ikada slavio poraz u Našicama. Nekako nije to bila ona razdraganost kao nakon ranijih velikih i veličanstvenih pobjeda rukometaša NEXE-a. Našičani su se opet plasirali u četvrtfinale Europske lige, no svi su nekako djelovali kao iscijeđeni limun.



U 44. minuti susreta ukrajinski je Motor imao osam pogodaka prednosti. NEXE je nakon prvoga susreta stekao "plus 4" i mnogi su pomislili da je to gotova stvar. U Našicama se protekli tjedan već gledalo kakve su trenutačno cijene avionskih karata za Njemačku s obzirom na to da su i NEXE i Goppingen stekli prednost s gostovanja nakon prvih susreta osmine finala. No nakon prve utakmice nije bilo ni blizu gotovo.

Trener NEXE-a Branko Tamše "podbo" nas je nakon susreta. Svi doista imaju pravo na podcjenjivanje. Svi osim igrača i trenera. Tek kada sve završi, onda se može odahnuti, podignuti ruke pa poslije i popiti koje pivo, upaliti glazba što je već postala tradicija nakon sličnih pobjeda ispred i unutar svlačionice NEXE-a.

- Želio bih pitati sve ljude koji su danas ušli u dvoranu, od Vas pa na dalje: ‘Tko nije podcijenio momčad Motora?‘ Govorio sam da je to ekipa koja igra uvijek u velikoj brzini. Imaju igrače koji prednjače Turchenka i Horihu, a svi ostali se dopunjuju. Imaju iskusnog golmana Komaka. Nezadovoljan sam ulaskom u utakmicu, igrači su bili pod dojmom. Ne znam zašto. Zapravo znam. Umor ih je stigao. Na kraju čestitke dečkima. Dignuli su se iz pepela kao Feniks. Ovo nam je jako sladak poraz - pričao je nakon susreta Branko Tamše.

Nisu igrači NEXE-a djelovali kao da su nekoga podcijenili. Bilo je tu situacija kada im ništa nije polazilo za rukom. Možda je bilo malo i brzopletosti. Možda se mislilo da će riješiti posao odmah na početku. A iz svake pogreške kao da su si još dublje kopali jamu. Pa su i onda neke okolnosti počele biti protiv njih. To se obično događa kada nisi pravi. Bili su u drugom poluvremenu u prilici ranije uhvatiti priključak. Presjekli su loptu, ona se u kontri odbila od noge danskog suca. U rukometu sudac je i dalje "zrak". Zaustavio je Danac čistu kontru NEXE-a, lopta je došla na krilo u čistu situaciju igrača Motora. Govorimo samo ovaj detalj koji pokazuje da sudac u rukometu nikako ne smije biti "zrak". Nije više ni u nogometu, a kamoli na kraćem terenu od samo 40 x 20 metara.

Možemo samo zamisliti kako je to izgledalo na poluvremenu u svlačionici NEXE-a nakon što je Motor vodio 16: 9. Kao da su igrači ranije od nekoga ili nečega pobjegli iz svlačionice.

- Rekao sam im na odmoru. Sedam mjeseci smo ginuli i trpjeli. Uzeli prvo mjesto u grupi, gore u Njemačkoj smo odigrali jednu jako dobru utakmicu i sada da sve prosipamo pred domaćom publikom. Hvala i njima koji su danas ušli u dvoranu. Čak sam ih na kraju i čuo - bio je bar raspoložen Tamše za podje...

Jer i publika u utorak navečer u Našicama, slično kao i igrači, kao da nije "ušla u utakmicu". Tek kada su im i igrači NEXE-a dali impuls, kada se vidjelo da mogu sve sustići, onda je stigla i potpora s tribina. Nastavlja se tako europska turneja Našičana. I neke slatke brige poput pronalaženja jeftine karte za Stuttgart jer Goppingen je 40-ak kilometara od najvećeg grada pokrajine Baden-Württemberg. Tamo će se Našičani zaputiti za manje od dva tjedna - već 11. travnja, kada se igra prvi četvrtfinalni susret. Izazovni su trenuci za Tamšea i njegove igrače. Morat će pod svaku cijenu pronaći unutarnje snage, pronaći nove izvore energije za "našički motor". Jer prije ta dva ogleda s Goppingenom slijedi susret s Dubravom u Premijer ligi i vrlo izazovan Kup sa Sesvetama. Nakon Goppingena, do kraja travnja, treba negdje ugurati i dva četvrtfinala s PPD-om Zagreb u SEHA ligi.

Krešimir Lacković
,
NEXE        27 (9)

MOTOR        29 (16)

NAŠICE – Dvorana Osnovne škole Kralja Tomislava. Suci: Jesper Kirholm Madsen i Henrik Mortensen (Danska).

NEXE: Kuzmanović (8+0), Radovanović (2+0), Račić, Bakić 1, Mileta, Vejin 1, Sršen 2, Jelinić 4(1), Manci-Mičević, Blažević, Velkavrh 1, Severec 8, Moslavac 2, Kević 3(1), Tomić 2 i Pribetić 2.

MOTOR: Komok (13+0), Chudinov, Kubatko 2, Blyzniuk, Shcherbina, Denysov 2, Osadchyi 1, Turchenko 8(2), Molina-Casano, Kravchenko 6, Tomashevskyi, Horovyi 1, Onufriienko, Horiha 4, Kasai 2, i Tiutiunnyk 3.

SEDMERCI: NEXE 2(2), Motor 2(2); ISKLJUČENJA: NEXE 4 minute (Severec 2, Sršen 2), Motor 8 minuta (Denysov 2, Horovyi 2, Tiutiunnyuk 2, Tomashevskyi 2).

Možda ste propustili...

NIŠTA OD DIREKTNE PREMIJERLIGAŠKE PROMOCIJE

Brokeri poraženi na Kvarneru, čekaju ih dodatne kvalifikacije

NAKON DOMAĆEG PORAZA OD IZRAVNOG KONKURENTA U BORBI ZA OSTANAK

Nenad Bjelica dobio otkaz u Union Berlinu

Najčitanije iz rubrike