Sport
STRAVA I UŽAS

Večer prije zabio gol, sad ga traže.
Ispod ruševina cijela ekipa
Objavljeno 6. veljače, 2023.
Katastrofalne vijesti stižu iz Turske nakon razornog potresa koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio jugoistok te zemlje. Spasioci, policija, vojska, volonteri... pokušavaju ispod brojnih ruševina izvući ozlijeđene i pružiti im liječničku pomoć, nažalost u toj stravi za neke više nema pomoći. Turski mediji javljaju da se u Hatayu traga i za nekadašnjim nogometašem Chelseaja, Gancem Christianom Atsuom. Hatay je među najpogođenijim gradovima u potresu, a među onima za koje se vjeruje da su negdje pod ruševinama je i 31-godišnji reprezentativac Gane. Atsu, koji sada igra za Hatayspor, je, navodno, bio u jednoj zgradi u kojoj se nalazio i direktor kluba Taner Savut, a nakon što se ona srušila, ostali su zarobljeni i potraga za njima traje. Bar je trajala sinoć. Atsu je karijeru počeo u Portu, da bi 2013. godine otišao u redove Chelseaja. Četiri godine bio je član londonskog kluba, no nije upisao nijedan nastup za "bluese". Nakon posudbi u Vitesse, Everton, Bournemouth i Malagu, krilni napadač se skrasio u Newcastleu, za koji je nastupao od 2016. do 2021. godine. Nakon što je prošlu sezonu proveo u saudijskom Al-Raedu, ove je potpisao za Hatayspor. Inače, u nedjelju navečer donio je pobjedu svojoj momčadi u susretu protiv Kasimpase golom u 97. minuti. Burno je slavio taj gol, a onda se ujutro dogodilo što se dogodilo. Traga se za Atsuom, a potraga za Ahmetom Ejupom Turkaslanom, vratarom turskog drugoligaša Yeni Malatyaspora, završila je lošim vijestima.

- Ahmet Ejup je, nažalost, pronađen pod ruševinama. Njegovoj obitelji, najmilijima i svima koji su pogođeni ovom strašnom tragedijom izražavamo sućut - napisali su iz njegova kluba. Turkaslan je u ovom klubu od ljeta 2021. godine, a prije toga je branio u nižim ligama.

Navodno je pod ruševinama zgrada u Hatayu i kompletna ženska odbojkaška ekipa iz tog grada. Informaciju o njezinu nestanku pod ruševinama uz apel za pomoć poslao je na društvenim mrežama jedan turski odbojkaš, a prenijeli su je i tamošnji mediji. Traga se i za igračicama drugoligaške odbojkaške ekipe Marasspor. Ispod ruševina se nalazi i velik broj hrvača, neslužbeno, u jednom objektu koji je srušen bilo ih je 40-ak. Brojka ozlijeđenih i mrtvih nakon razornog potresa je nepoznata, jer raste iz sata u sat, a među stradalima je i mnogo sportaša.

Nakon prvog potresa iz Turske se javio Osječanin, bivši vratar bijelo-plavih Mario Galinović, koji već neko vrijeme živi i radi u toj zemlji. Do kraja siječnja bio je trener vratara u turskom prvoligašu Gaziantepu, epicentar razornog potresa bio je nedaleko od tog grada. Galinović se rastao od Gaziantepa, ali je mislio cijelu veljaču ostati u Turskoj, riješiti papirologiju, "razdužiti" stan, no sad se planovi mijenjaju.

- Sve je počelo nešto prije 4.30 ujutro, probudio sam se i bio u potpunom šoku. Odmah se probudila i supruga, taj je potres trajao oko minutu i pol, sve se treslo. Odmah smo istrčali van, živimo u kompleksu od sedam nebodera, srećom oni su dosta stabilno napravljeni, tako da je sve ostalo čitavo. Satima smo sjedili u automobilu na jednoj čistini. Užas - poručio je Galinović. Pokušali smo ga kontaktirati tijekom dana, da nam kaže još neke informacije, ali nije se javljao na telefon. Valjda smo mu usred tog kaosa još samo mi nedostajali. I. Liović
Haris Hajradinović

bivši igrač NK Osijek

U nedjelju smo igrali protiv Hatayspora, kluba iz mjesta pogođenog potresom, a s obzirom na to da su nakon utakmice letovi bili otkazani, nismo se mogli vratiti kući. Morali smo prespavati i onda oko 4.15 počelo se ljuljati. Ma, katastrofa. No, hvala Bogu, naš hotel nije se srušio. To je neki muzej-hotel, koji ima željeznu konstrukciju. Da smo bili u nekom normalnom hotelu, mislim da bi se srušio, kao što su se srušile sve ostale zgrade oko našeg hotela. Vidjeli smo strašne prizore, sve je bilo srušeno. Kao da je ratno stanje, sravnjeno sa zemljom. Ulice zatrpane, zgrade srušene...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike