Sport
POČINJU ZAVRŠNE BITKE ZA EUROPU

Utakmica u Maksimiru nije biti ili ne biti
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
Bijelo-plave u sljedeća tri kola očekuju suparnici koje ove sezone još nisu uspjeli pobijediti
Raspored završnice SuperSport HNL za nogometaše Osijeka složio se tako da za suparnike redom imaju momčadi koje ove sezone još nisu uspjeli pobijediti.

Jedno od tih pitanja skinuli su s dnevnog reda pobijedivši Lokomotivu prošlog vikenda na Opus Areni, a sad ih čekaju još tri suparnika protiv kojih se u aktualnom prvenstvu još nisu imali prilike radovati na kraju susreta, Dinamo, Rijeka i Varaždin. Ovako naprvu ne izgleda baš obećavajuće, ali Bijelo-plavi su čak i u ovom prvenstvu, u kojem su često igrali prema stihovima poznate pjesme, "pa po lojtrici dol‘, pa po lojtrici gor‘", često znali ugodno iznenaditi baš kad je pred njima bio najteži posao.

Dinamo se provlačio


Prije nešto više od mjesec dana nakon domaćeg poraza od Varaždina, a uoči tri uzastopna gostovanja nad Opus Arenu su se bili navukli olovni oblaci. Međutim, Osijek se s te miniserije gostujućih utakmica vratio s maksimalnim učinkom i stvari su krenule nabolje. Istina, malo ih je presjekao nesretni poraz od Istre 1961, no u posljednja dva nastupa, protiv Gorice i Lokomotive, Bijelo-plavi su izgledali baš dobro, čime su vratili vjeru kako će u posljednja tri kola osigurati nastup u Europi.

- Ne smijemo sad poletjeti nakon dobre utakmice s Lokomotivom, već trebamo upregnuti snage kako bismo sličnu igru ponovili u svim susretima do kraja sezone. Samopouzdanje se vratilo, pa vjerujem kako ćemo u Maksimiru biti na željenoj razini - poručio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Dinamo je ove sezone imao puno sreće u susretima s Bijelo-plavima. Na Opus Areni su dvaput plesali po rubu poraza, a izvlačili su se duboko u sudačkoj nadoknadi, a Osijek je i u Maksimiru bio žilav suparnik jer je do posljednjih trenutaka držao 1:1, dok Vidović nije zabio pobjedonosni pogodak za Dinamo. Ti susreti pokazali su kako je Osijek u stanju nositi se sa Zagrepčanima, koji neupitno imaju veću individualnu kvalitetu, ali ako u redovima Bijelo-plavih sutra navečer u Maksimiru bude bilo dovoljno raspoloženih i hrabrih pojedinaca, sve je moguće. Pritisak će biti na Dinamu, iako to nije adut na koji osječka momčad može računati jer Dinamo uvijek igra s imperativom pobjede na leđima.

Stop računicama


U susretu s Lokomotivom Zekić je na travnjak poslao pomalo avangardnu momčad, što se pokazalo kao pun pogodak jer je ona možda najbolje i funkcinirala tijekom njegova drugog mandata. U Zagrebu, pak, treba očekivati povratak na konvencionalnije njegovo razmišljanje, to više što Dinamo, vidjelo se i na Rujevici, nije tako brza i mobilna momčad kakve su Rijeka ili Lokomotiva. Za očekivati je opet formaciju s tri srednja braniča, ali u toj liniji će vjerojatno biti ljudi kojima je defenziva primarnija nego ofenziva, na koju je Zekić stavio naglasak u susretu s Lokomotivom. Zekić je dosad Bijelo-plave vodio do dvije pobjede protiv Dinama na njegovu terenu. Obje su bile izražene minimalnim rezultatom, 1:0, a vrlo blizu pozitivnog ostvarenja bio je i jesenas, kada je Dinamo slavio sa 2:1.

U biti, taj susret Osječani nemaju razloga doživljavati kao "biti il‘ ne biti" jer će imati još prilika nakon njega osigurati četvrto mjesto. No trebaju se boriti za sebe i svoje ciljeve, iako bi pozitivnim ishodom u Zagrebu Rijeci dali novu priliku u utrci za naslov (jasno, pod uvjetom da Rijeka pobijedi u Varaždinu, nap. a.), a na taj bi si način, zapravo, otežali posao u sljedećem kolu, kada na Opus Arenu dolazi baš Rijeka. Naravno, kombinira se sada na sve strane, ali Osječani bi trebali ostati imuni na računice tipa "što bi im više odgovaralo".

Najviše bi im odgovarale sve tri pobjede u susretima koji su pred njima, pa je to jedini ispravan način razmišljanja. Bit će to vraški težak posao, ali Bijelo-plavima nitko ne brani pokušati...

Dalibor Keler
ČUIĆ ZANIMLJIV OSIJEKU?
Pojavila se informacija kako je mladi napadač Hajduka Filip Čuić zanimljiv Osijeku. Tom 21-godišnjaku krajem ovog mjeseca izlazi ugovor s Hajdukom, pa su počele špekulacije o njegovoj budućnosti s obzirom na to da se u dresu splitskog kluba baš nije naigrao. Riječ je o 188 centimetara visokom napadaču, a ima li tim pričama o Osijekovu zanimanju za njega istine, saznat će se vrlo brzo.

Zekić je protiv Lokomotive iznenadio postavkom momčadi, no za susret s Dinamom treba očekivati konvencionalnija rješenja

1
bod osvojio je Osijek u dosadašnja tri ovosezonska susreta s Dinamom. Dva od njih odigrana su na Opus Areni, završila su 3:2 za Dinamo i bez pobjednika 1:1, a jedini susret odigran u Maksimiru ove sezone okončan je pobjedom Zagrepčana (2:1)

5
bodova morao bi osvojiti Osijek u posljednja tri kola za plasman u Europu ako bi Lokomotiva zabilježila sve tri pobjede u preostala tri kola. Osječani imaju i prednost boljeg omjera u međusobnim susretima. Naravno, ako bi Lokosi negdje prosuli bodove, put prema Europi Bijelo-plavima bi bio prilično olakšan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike