Sport
SLAVLJE MLADIH OSJEČANA U KUPU

Radotićevi juniori donijeli prvi trofej na Opus Arenu
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
Iz momčadi koju vodi Tomislav Radotić već je dosta igračaimalo prvoligaške minute, po svemu sudeći moglo bi ih biti još
Juniori NK Osijek četvrti su put osvojili Kup natjecanje otkako je Hrvatska postala neovisna država. Inače, taj uzrast Bijelo-plavih itekako je dominirao u drugoj polovini 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je u razdoblju od 1985. do 1989. pet puta uzastopno osvajao naslov, tada, pobjednika Republičkog kupa Hrvatske za juniore.

Ostvarenje koje su napravili Tomislav Radotić i njegova momčad dobiva još više na težini jer trener nije mogao računati na sve svoje najjače igračke adute. S prvom momčadi ostali su Anton Matković i Marin Prekodravac, ozlijedio se veznjak Šimun Mikolčić, a već u prvoj minuti finalnog susreta protiv Slaven Belupa ozljedi je podlegao reprezentativni vratar Jan Hlapčić. No, unatoč svim tim problemima i činjenici da su tijekom 90 minuta susreta na SC Rudeš dvaput morali loviti rezultatski zaostatak, Osijekovi juniori su se na kraju, boljim izvođenjem jedanaesteraca, ipak domogli trofeja hrvatskog Kupa.

Dvostruki povratak


To je ujedno i prvi trofej koji je stigao na Opus Arenu, jer svi dosadašnji osvajani su dok se igralo u Gradskom vrtu. Sam susret protiv Slaven Belupa bio je vrlo zanimljiv i sadržajan. Prilika je bilo na obje strane, a momčadima nije smetao i nešto teži teren koji su djelomično oštetili kiša, ali i finalni susreti pionira i kadeta koji su odigrani prije juniorskog dvoboja.

- Prije svega moram zahvaliti organizatoru i domaćinu finala jer je teren izdržao tri utakmice u istome danu unatoč kiši koja je padala. Moram čestitati i našim suparnicima Koprivničanima, koji su, kako sam i u najavi rekao, odlična momčad u kojoj ima nekoliko izvrsnih pojedinaca. Naravno, posebno čestitam svojim dečkima jer smo se u dva navrata vraćali, što nije jednostavno. Bez obzira na to što je odlučila "lutrija" jedanaesteraca, mislim da smo u regularnom dijelu utakmice imali bolje prilike i bili bliže pobjedi. Ako nas je netko pratio kroz prvenstvo, ispada da igramo run and gun nogomet s puno golova i nije prvi put da se vraćamo iz rezultatskog zaostatka. Tako da za nas to nije iznenađenje. Dečki su reagirali na odličan način i priuštili veselje svima kojima su Bijelo-plavi u srcu - rekao je Tomislav Radotić, trener juniorske momčadi Bijelo-plavih.

Radotić u svojoj trenerskoj kolekciji već ima jedan osvojen Kup Hrvatske s Osijekom. U Slavonskom Brodu 2019. godine isti je uspjeh ostvario s kadetskom momčadi.

- I tada su u finalu odlučivali jedanaesterci. Za mene je to bio određeni deja vu, ali moram biti iskren i reći da sam bio miran prilikom raspucavanja, te vjerovao da ćemo doći do ove pobjede - otkriva Radotić.

Već participiraju u prvoj momčadi


Iz te juniorske momčadi već je nekoliko igrača dobilo priliku za prvoligaški debi. Već smo spomenuli kako su Anton Matković i Marin Prekodravac dio prve momčadi koja se sprema za gostovanje u Maksimiru, pa zbog toga nisu participirali u finalu. Prvoligaške minute dobili su Krešimir Vrbanac, Amar Zahirović, Filip Živković, Dominik Babić, Filip Mažar i Ante Barišić, a ne treba se iznenaditi ako će ih u budućnosti biti još. To više što je NK Osijek najavio strategiju oslonca na igrače iz vlastite Škole nogometa.

- Mladi igrači veliko su bogatstvo ovog kluba - komentirao je sportski direktor Jose Boto, praktično odmah nakon dolaska u Osijek i preuzimanja funkcije.

Uvijek su bili i nadamo se kako se to neće promijeniti. Posebno sada kada je Škola nogometa izgradnjom kampa uz Opus Arenu dobila optimalne uvjete za rad i razvoj mladih igrača. Često se ističe kako rezultati u mlađim uzrastima nisu presudni, nego je važnije kontinuirano proizvoditi igrače za prvu momčad. Juniori Bijelo-plavih spojili su te dvije stvari. Već sada ih ima priličan broj koji se "motaju" oko udarne momčadi, a uz to osvajaju i trofeje.

Više od toga ne može se tražiti.

Dalibor Keler
DOSAD ČETIRI KUPA
Prije slavlja u Zagrebu juniorska momčad Osijeka još je triput osvajala Kup Hrvatske u svom uzrastu. Prvi se put to dogodilo 2006. godine, pod vodstvom Gorana Popovića, uslijedila je duža pauza, a onda su Osječani dvije godine zaredom osvajali to natjecanje, 2018. kada im je trener bio Dino Skender te godinu dana poslije pod vodstvom Tomislava Steinbrücknera. Inače, u ta četiri osvojena trofeja Bijelo-plavi su finale Kupa Hrvatske igrali još triput, 1996., 2003. te 2021. godine.

HLAPČIĆ OPERIRAN
Daroviti vratar osječke juniroske momčad Jan Hlapčić doživio je veliku nesreću u finalnom susretu Kupa protiv Slaven Belupa. Već u prvoj minuti utakmice Hlapčić se sudario s napadačem Koprivničana Franom Vlašićem, zbog čega je morao napustiti teren, utvrđena je ozljeda ramena, zbog koje je Hlapčić podvrgnut operaciji.

Finale je opravdalo očekivanja jer je utakmica bila zanimljiva i neizvjesna te okončana jedanaestercima

Možda ste propustili...

ŽNK OSIJEK U NEDJELJU DOČEKUJE SPLIT

Stadion Gradski vrt ostat će neosvojiv do kraja sezone

ZAVRŠNICA RUKOMETNOG KUPA HRVATSKE

Spačva: Final four je nagrada za sve

ZA VRIJEME EURA U NJEMAČKOJ

Suci će moći objasniti odluke

Najčitanije iz rubrike