Regija
CENTAR IZVRSNOSTI NOVIH TEHNOLOGIJA

U slatinski CINT dolazi 140 osnovaca iz cijele županije
Objavljeno 7. veljače, 2023.
Učenici stječu znanja koja su nadgradnja nastavnim programima u STEM području
SLATINA



Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina ponovno je započeo s radom Centar izvrsnosti novih tehnologija Virovitičko-podravske županije, osnovan 2019. godine.



U povodu toga podršku vrijednim profesorima i učenicima došli su dati pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ-a Martina Bunić, ravnatelj OŠ IBM Virovitica Ivica Tomljanović, ravnatelj SŠ Marka Marulića Slatina Ivan Roštaš, predsjednik Udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi, učitelj informatike OŠ Josipa Kozarca Dejan Poje i ravnatelj IOŠ-a Slatina, domaćin Mladen Graovac.

Govoreći o osnivanju Centra izvrsnosti novih tehnologija, pročelnica Martina Bunić istaknula je da su pri Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici već pokrenuti županijski centri izvrsnosti za matematiku, fiziku, kemiju, informatiku s robotikom, povijest i medijsku pismenost, a Centar izvrsnosti novih tehnologija u Slatini okuplja učenike sedmih i osmih razreda iz svih osnovnih škola s područja županije, pa i onih kojima VPŽ nije osnivač.

– Županija u svom proračunu osigurava gotovo 35.000 eura za rad centara izvrsnosti, a ako bude i više učenika, osigurat ćemo i više sredstava jer financiramo opremu centara i prijevoz svih učenika autobusom iz mjesta u kojima stanuju kako bismo im omogućili da svake subote dođu u Centar izvrsnosti da steknu dodatna znanja i vještine te da lakše odaberu srednjoškolsko zanimanje. Na taj način želimo pokazati kvalitetu upravo ovog strukovnog obrazovanja – rekla je pročelnica Martina Bunić.

Djelovanje Centra izvrsnosti novih tehnologija predstavlja nadgradnju nastavnih planova i programa koje učenici osnovnih i srednjih škola imaju u STEM području. Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Mladen Graovac s ponosom ističe da je CINT u njegovoj školi jedini takav na području županije i među rijetkima takve vrste u Hrvatskoj.

– To je odlična priča jer ona nema kraj, Centar izvrsnosti nema program s ograničenim vijekom trajanja. Tehnologija se neprekidno mijenja i nadograđuje, i Centar izvrsnosti nudi upravo nadgradnju kako bismo učenicima osigurali što kvalitetnija znanja na temelju kojih će kasnije nastaviti svoje obrazovanje u srednjim školama i na fakultetima. Ovaj Centar za cijelo područje istovremeno znači kvalitetniju nastavu, kroz koju će obrazovaniji i motiviraniji profesori s više znanja podići nastavu na višu razinu i svojim učenicima prenijeti respektabilno znanje – rekao je ravnatelj Graovac, zadovoljan velikim zanimanjem učenika, posebno djevojčica, za rad CINT-a.

Voditelj Centra, prof. Vedran Runje, stručni specijalist inženjer strojarstva, pojasnio je da su učenici sedmih i osmih razreda pozvani da se upoznaju s nekim tehnologijama koje mogu susretati u svom životu i da se lakše opredijele za srednju školu i svoje buduće zanimanje.

– Učenici će proći radionice tehnologija koje su u Hrvatskoj najčešće i za koje imamo opremu. Oni će naučiti 3D tehnologiju za izradu predmeta, odnosno kako kreirati 3D print, CNC programiranje (odvajanje čestica), imat će radionicu robotike i CAD-CAM dizajniranja, a o završenoj radionici dobit će cerifikat – istaknuo je prof. Runje.

Od 37 polaznika radionica Centra izvrsnosti novih tehnologija u Slatini 2019. godine broj učenika ove je godine povećan na 140. Radionice robotike pohađat će pet grupa po 15 sati, a radionice CAD-CAM tehnologije pohađa ukupno osam grupa u trajanju od 25 sati. Predavači CAD-CAM tehnologija su voditelj Centra Vedran Runje, dipl. ing. strojarstva, i prof. mentor Ranko Čučković te prof. informatike i tehničke kulture Danijel Perović, a predavač robotike je ing. elektrotehnike Mark-Kristian Milaščević.

Na radionice u slatinski CINT učenici dolaze subotom iz cijele županije, a prve skupine su iz osnovnih škola Gradina, Eugena Kumičića Slatina, Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica i August Cesarec Špišić-Bukovica.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike