Osijek
DOKTORANDI I AGROEKONOMISTI OKUPLJENI U OSIJEKU

Susreti jačaju agroekonomsku struku i na njima se izlažu teme disertacija
Objavljeno 6. veljače, 2023.

Drugi susret doktoranada iz agroekonomike uspješno je održan prošlog tjedna na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Susret je organiziralo Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), koje je osnovano 1996. godine, kada je uočena potreba za ujedinjenjem i zajedničkim djelovanjem agrarnih ekonomista. Prvi je predsjednik društva i utemeljitelj bio prof. dr. sc. Tito Žimbrek s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Svrha osnutka HAED-a je da promiče agroekonomsku i agrosociološku struku, kao znanstvenu i nastavnu disciplinu, profesionalnu djelatnost i specijalnost te, s tim u povezanosti, zastupa i štiti interese svojih članova. Društvo trenutno ima oko 75 aktivnih članova, koji kontinuirano realiziraju planirane aktivnosti te na taj način jačaju društvo i agroekonomsku struku.



Aktualna je predsjednica Hrvatskog agroekonomskog društva Osječanka, prof. dr. sc. Tihana Sudarić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Podsjeća kako je Dan doktorata iz agroekonomike prvi put održan 2019. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, također u organizaciji Hrvatskog agroekonomskog društva, te da su susreti doktoranada otvoreni skupovi gdje se izlažu teme doktorskih disertacija, ali i mjesta gdje se planiraju buduća istraživanja iz područja agroekonomike, stoga su dobrodošli svi koje zanimaju te teme.

- Na Danu doktorata iz agroekonomike u Osijeku prezentirane su tri teme doktorskih disertacija. Prva, "Matematičko programiranje kao alat u ekonomskoj analizi proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj", ima za cilj razviti ekonomski model na razini farme kako bi se omogućila analiza proizvodnje mlijeka na poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj. Glavne će smjernice u doktoratu biti prilagodba modela i razvoj tipičnih farmi koje će adekvatno odražavati uvjete u Republici Hrvatskoj. Rezultati modela trebali bi pomoći pri donošenju odluka i uspješnijem upravljanju na razini farme mliječnih krava promatrajući cjelokupno stanje te odrediti scenarije za ostvarenje profitabilnije, manje rizične i ekološki prihvatljivije proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj. Cilj je druge teme, "Utjecaj programa ruralnog razvoja na socioekonomsku stabilnost poljoprivrednih gospodarstava Vukovarsko-srijemske županije", ocijeniti različite aspekte sufinanciranja razvoja poljoprivrednih gospodarstava sredstvima programa ruralnog razvoja s obzirom na njihovu socioekonomsku stabilnost analizom ekonomske snage, modernizacije gospodarstava, sinergije s potpornim institucijama i životnih okolnosti. U trećoj temi, "Primjena teorije vrijednosti, uvjerenja i normi u predviđanju ukupne ekonomske vrijednosti istarskog goveda", ciljevi su izračunati ukupnu ekonomsku vrijednost istarskog goveda i identificirati skupinu usluga ekosustava koja najviše pridonosi ukupnoj ekonomskoj vrijednosti istarskog goveda te testirati model teorije vrijednosti, uvjerenja i normi proširenog varijablom udaljenosti od mjesta pružanja usluge u predviđanju UEV istarskog goveda - rekla nam je prof. Sudarić.

Dan doktorata okupio je agroekonomske stručnjake s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, koji su predložili daljnje smjernice, preporuke i savjete prilikom izrada doktorskih disertacija.

I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike