Osijek
SJAJNE ERASMUS+ PRILIKE

Mural na školi u čast Europske godine vještina
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Škole i vrtići proveli su 170 Erasmus+ projekata s 14.000 vrtićaraca, učenika i nastavnika

Simboličnim otkrivanjem murala na pročelju Strojarske tehničke škole, posvećenog programu Erasmus+ u okviru Europske godine mladih, obilježen je početak nove Europske godine vještina. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije - Erasmus+ agencije za Hrvatsku, izjavila je da se nalaze u strukovnoj školi koja će sa svojim učenicima popratiti Europsku godinu vještina.



- Osječko-baranjska županija jedna je od najuspješnijih županija što se tiče sudjelovanja u Erasmus+, više od 170 projekata do sada su proveli škole i vrtići, više od 14.000 vrtićaraca, učenika i nastavnika sudjelovalo je u aktivnostima programa, što znači da su imali priliku otići u inozemstvo i educirati se, te se s novim znanjima i vještinama vratiti u svoje škole i poslije lakše pronaći zaposlenje. Ukupno su svi ti projekti povukli više od 14 milijuna eura i nadamo se i želimo da i dalje budete tako uspješni - kazala je Gladović.

"Nastavnici također stječu stručne vještine, koje primjenjuju u nastavi po povratku. Poslodavci pak cijene nove radnike koji su kao učenici prošli međunarodno iskustvo. Dosta učenika pokazalo se u inozemstvu dobrima i poslodavci iz drugih država nudili su im posao, da, čim završe školovanje, dođu raditi. Ponosni smo na našu djecu, njihovo znanje i vještine", kazao je ravnatelj škole Ivan Adrić.

Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ-a, ocjenjuje da su programi jako važni za stjecanje dodatnih znanja i vještina i profesora i učenika te da unaprjeđuju sustav obrazovanja. "To je zalog za budućnost, da naša županija bude ukorak s trendovima. Zato to i potičemo", ističe pročelnica Glavaš-Kul.

Darko Pejić
POZITIVNA ISKUSTVA I UČENIKA I PROFESORA
Luka Lončar, učenik 4. razreda STŠ-a Osijek, ima iskustvo sudjelovanja u programu Erasmus+. Bio je u Njemačkoj i misli da je to jako korisno za daljnju karijeru i napredovanje. Profesor Danijel Kovačević, koorinator za EU projekte u Strojarskoj tehničkoj školi, kaže da imaju puno iskustva u školovanju i suradnji s partnerima u inozemstvu, još od 2009. i vođenja učenika na praksu.

Osječanin Kristijan Vukelić radi u Europskoj komisiji, u Odjelu za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. “Hrvatska kotira jako dobro, slijedi trendove i uvijek je tu kada treba preuzeti nove odgovornosti, iskoristiti prilike za ulazak u nove projekte”, kaže Vukelić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike