Osijek
PREPORUKE CRVENOG KRIŽA GRAĐANIMA O ZAŠTITI OD HLADNOĆE

Odjenite toplu i nepropusnu odjeću i pazite na klizavicu
Objavljeno 23. siječnja, 2023.

Hrvatski Crveni križ - Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije objavilo je na svojim stranicama preporuke za javnost vezane uz zaštitu zdravlja od hladnoće.Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko doba može prouzročiti štetne posljedice za zdravlje i dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina) te opće pothlađenosti tijela (hipotermija), a to može dovesti i do smrtnog ishoda. Za zaštitu zdravlja od hladnoće pridržavajte se sljedećih preporuka: pratite vremensku prognozu i upozorenja o hladnoći, niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak iz kuće ili stana, ako to nije prijeko potrebno. Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna). Vanjski dio odjeće (jakna, kaput) treba biti nepropusan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja udisanja hladnog zraka (posebno važno za oboljele od bolesti srca i dišnih sustava). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, a posebno zbog bolesti srčanog ili dišnog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganja hladnoći i niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni zbog klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti pada i prijeloma kostiju. Kod niskih temperatura izbjegavajte teže fizičke poslove na otvorenom prostoru i sve aktivnosti koje izazivaju ubrzano disanje. Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima, ako većinu vremena provode sami. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, vojnici, volonteri koji pomažu), pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje, gubitak osjeta prstiju, blijeda koža, bol), odmah treba potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću i pothlađenu osobu postupno utopliti zamatanjem u deke. Pothlađenu osobu ne smije se izlagati direktnom izvoru topline. Preporučeno je davati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć, ili nazvati na broj telefona: 194 - Hitna medicinska služba te 112- jedinstveni europski broj za hitne službe. T.E.C.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKI NATJEČAJ

Traže se ideje za novi život OLT-a

2

8. JEAN MONNET NA PRAVOS-U

Projekt o rodnoj ravnopravnosti vrijedan 22.000 €

3

PETO IZDANJE MILENIJSKOG NATJECANJA

Futur kreativne industrije