Osijek
ZIMSKO PREBROJAVANJE PTICA VODARICA

Do sada zabilježene 2682 ptice, divlje patke dominiraju
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Stručna služba Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije i ovog siječnja provodi zimsko prebrojavanja ptica vodarica. Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. S obzirom na to da je ova zima specifična, relativno topla i nema zaleđenih vodenih površina, nešto je teže prebrojavati ptice, napominju stručnjaci ove ustanove. Naime, kada je zima jaka i površine su pod ledom, ptice zauzimaju nezaleđene vodene površine kako bi ondje provele zimu i najmanja je vjerojatnost da će se nekamo kretati.



Stručna služba do sada je obišla područje rijeke Drave od Osijeka do ušća u Dunav, Aljmaški rit te jezera Jošavu, Borovik i Lapovac, a na terenu im pomažu djelatnici Kopačkog rita i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.



Na tim su lokacijama do sada ukupno zabilježene 2682 ptice, od kojih su dominirale divlje patke (Anas platyrhynchos) s 1844 jedinke. Osim njih zabilježene su sive čaplje (Ardea cinerea) i velike bijele čaplje (Ardea alba), veliki vranci (Phalacrocorax carbo) te riječni galebovi (Chroicocephalus ridibundus). Također su zabilježeni i neki zanimljivi zimski gosti, poput 48 velikih ronaca (Mergus merganser) i crnogrli plijenor (Gavia arctica).



Zimsko prebrojavanje ptica vodarica na vodenim površinama Osječko-baranjske županije nastavlja se na drugim lokacijama do kraja siječnja, a rezultati će biti objavljeni 2. veljače, na Međunarodni dan vlažnih staništa.



Uspoređivanjem s brojnošću iz prethodnih godina procjenjuje se status populacija i ugroženost pojedinih vrsta, a na osnovi tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa. T. Eršek Cicvarić
Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike