TvObzor
GLASS ONION: A KNIVES OUT MYSTERY

Još jedan biser oživljenog žanra detektivskog filma
Objavljeno 20. siječnja, 2023.

Ako ste kao ja strastveni obožavatelj detektivskih priča i filmova na principu whodoneit, sigurno ste uživali u povratku ovog žanra u obliku originalnog filma "Knives Out" koji je Netflix objavio 2019. godine. Zbog pandemije smo drugi film morali malo duže čekati, ali čekanje se i više nego isplatilo.



Novi slučaj detektiva Benoita Blanca (D.Craig) vrti se oko naizgled misterioznog milijardera Milesa Brona (E.Norton), koji organizira zabavu na svojem otoku na koju pozove svoje bliske prijatelje, koje poznaje odavno, još iz doba kad nije bio bolesno bogat. U pozivnici najavi kako će se na zabavi igrati igra umorstva, odnosno potrage za njegovim ubojicom. Među uzvanicima se našao i naš detektiv Blanc, koji vrlo brzo pohvata sve konce i svojom nevjerojatnom moći prosuđivanja upropasti igru prije nego što je i počela. No je li to doista tako? Da ne otkrijem previše, reći ću samo da zabava itekako uspije, ako ste ljubitelj ovog žanra i detektiva Benoita.

Autor i redatelj Rian Johnson uspio je oživiti ovaj zabavni žanr, i to tako da ga raskošnom produkcijom i holivudskim zvijezdama prilagodi publici Netflixa, a istovremeno podmiri i nas staromodne fanove kojima je ipak na prvom mjestu sama priča odnosno slučaj koji detektiv istražuje. U maniri Agathe Christie pričom nas vodi u krivudavi labirint ovog zanimljivog slučaja, koji je pametno smišljen kako bi, tijekom filma, bacao sumnju gledatelja na gotovo sve likove, kako bi na kraju otkrio pravog krivca uz onaj neizbježni "a-ha" trenutak koji toliko volimo.

Glumačka ekipa je sjajno odabrana, a Craig ponovno pokazuje da je idealan izbor za ulogu Blanca. Lokacije su prekrasne, kao i cijela produkcija - od scenografije preko kostimografije do glazbe. Za fanove: Rian Johnson je režirao tri legendarne epizode serije “Breakind Bad”: “Fly”, “Fifty-One” i “Ozymandias”. Želimo još ovakvih filmova.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

UŽIVO IZ MALMÖ ARENE U ŠVEDSKOJ 7. SVIBNJA OD 21 SAT NA HTV1

Izravan prijenos prve polufinalne večeri 68. Eurosonga

Najčitanije iz rubrike