Osijek
150 GODINA ORGANIZIRANOG ODVJETNIŠTVA U OSIJEKU

Hrvatska odvjetnička komora i Odvjetnički zbor Osijek danas među najvećim poslodavcima
Objavljeno 4. prosinca, 2022.

Osječki su odvjetnici iskoristili božićni domjenak kako bi obilježili i 150 godina organiziranog odvjetništva u Osijeku. Kako bi se što bolje približili događaju iz 1872. godine, kada je u Osijeku osnovan Odvjetnički odbor, okupljanje je organizirano u Tvrđi, u Arheološkom muzeju.



Kao domaćin, pozdravljajući okupljene, Andreas Mlikota, predsjednik Odvjetničkog zbora u Osijek, podsjetio je kako je 1852. godine austrougarska Kraljevska vlada donijela iznimno važan zakon za odvjetništvo toga vremena - Odvjetnički red. Osnovna je intencija tog zakona bila rješavanje temeljnih pitanja odvjetničke službe, ali i omogućavanje udruživanja odvjetnika u posebne strukovne organizacije - odvjetničke odbore. Međutim, trebalo je proći još 20 godina do te 1872. kada su na području Hrvatske i Slavonije osnovana dva odvjetnička odbora, prvi sa sjedištem u Zagrebu, a drugi sa sjedištem u Osijeku. Istovremeno je započeo i gospodarski procvat grada Osijeka, a tadašnji su odvjetnici bili važni akteri tog napretka.

Iz tog povijesnog razdoblja Mlikota spominje Dragutina Neumana, koji se uz odvjetništvo aktivno bavio i politikom, te Vjekoslava Hengla, koji je nakon uspješne odvjetničke karijere obnašao i dužnost gradonačelnika.

- Kako ne biste stekli dojam da je naš Zbor samo u prošlosti imao uspješne kolegice i kolege odvjetnike, vratit ću se u sadašnjost te ću podsjetiti kako su dva člana našeg Zbora nositelji plakete "Dr. Ivo Politeo", najvišeg priznanja koje se dodjeljuje u odvjetništvu. To su naši kolege. Dražen Matijević i Vladimir Domac - istaknuo je Mlikota.

Okupljene je pozdravio i župan Ivan Anušić, koji je podsjetio i na tradiciju Pravnog fakulteta, što znači da imamo i kvalitetne predavače, kao i školovane odvjetnike koji su svoje klijente zastupali i pred europskim sudovima.

Odvjetnički zbor Osijek broji 184 člana i 34 odvjetnička vježbenika. Unatrag dvadeset godina došlo je do strelovitog porasta članstva.

- To upozorava na činjenicu da je Hrvatska odvjetnička komora, kao krovna organizacija, među najvećim poslodavcima. Kako u pravosuđu (sudovi, odvjetništva, nap.a.) gotovo nema nikakvih natječaja, mladi pravnici koji završe studij zapošljavaju se, u pravilu, u odvjetničkim uredima - konstatirao je Mlikota, naglasivši kako u osječkom Zboru imaju izvrstan balans iskustva, primjer je kolega koji se i s 80 godina nalazi u odvjetničkoj službi, i mlađih kolegica i kolega. D. Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike