Regija
VUKOVAR NAJBOLJI GRAD U RH PO ULAGANJIMA U DJECU I MLADE

Niz mjera za sve učenike u školama i djecu u vrtićima te stipendiranje studenata
Objavljeno 3. prosinca, 2022.

Petu godinu zaredom Hanza Media i portal gradonačelnik.hr provode izbor najboljih gradova u pet kategorija, uz dvije posebne nagrade, a u konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija - kategoriji obrazovanja, mladih, demografije i socijalne politike Vukovar je proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj.



Dodjeli nagrada u Opatiji nazočio je gradonačelnik Ivan Penava, koji je izjavio kako je Vukovar sukladno podacima FINA-e, nadležnih ministarstava i specijaliziranih agencija konstantno pri vrhu brojnih ljestvica po različitim parametrima. Naglasio je kako je ova nagrada kruna višegodišnjeg predanog rada gradske uprave Vukovara i potvrda golemog napretka grada na Dunavu.



Kada je riječ o ulaganjima u obrazovanje, mlade i demografskoj politici, kontinuirano se provode brojne mjere, što je rezultiralo dobivanjem novog priznanja. Među ostalim, prema istraživanjima temeljenim na podatcima Ministarstva financija i FINA-e o izvršenju proračuna u 2021. godini te analizama portala gradonačelnik.hr Grad Vukovar je zauzeo 5. mjesto prema izdvajanjima za obrazovanje. Također, naknade za novorođenu djecu su povećane, a Vukovar je prvi grad u RH koji je uveo jedinstvenu demografsku mjeru sufinanciranja režijskih troškova obiteljima s troje i više djece do 16 godina starosti.



Vukovar se ističe i po gotovo najnižim cijenama vrtića u Hrvatskoj, pa roditelji plaćaju 490 kuna za prvo dijete, 441 kunu za drugo, dok je za treće i svako sljedeće dijete u obitelji vrtić besplatan, s tim da je ove godine osigurana i druga smjena u vukovarskim vrtićima koji posljednjih godina bilježe kontinuirani porast broja upisane djece. Sukladno neovisnim istraživanjima Vukovar je drugi grad u Hrvatskoj po broju upisane djece u vrtiće.



Grad godinama osnovnoškolcima osigurava školski materijal i pomoć asistenata u nastavi. Preko EU projekta osigurana je i besplatna prehrana svim učenicima u riziku od siromaštva. Za svu djecu osiguravaju božićne paketiće, a za najuspješnije osnovnoškolce i besplatna ljetovanja na Jadranu. Srednjoškolcima financiraju karte gradskog autobusnog prijevoza, sufinanciraju međugradski i stipendiraju učenike srednjih škola deficitarnih zanimanja.



Studentima također pomažu stipendijama i sufinanciraju međugradski prijevoz redovitih studenata na području VSŽ-a i OBŽ-a.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike