Regija
SUSRET U ŠKOLI

Pojasnili kako žive osobe s invaliditetom
Objavljeno 25. studenog, 2022.
NAŠICE - U Osnovnoj školi kralja Tomislava u Našicama održani su predavanje i radionica o invaliditetu pod nazivom ‘‘Iskustvom i znanjem do jednakosti‘‘. Događaj je proveden u suradnji s Hrvatskim savezom udruga za mlade i studente s invaliditetom (SUMSI), a bio je organiziran za učenike petog razreda radi dodatnog naglašavanja važnosti pravilnog odnosa prema osobama s invaliditetom i djecom s poteškoćama.

Edukacijsko predavanje o promicanju i poboljšanju obrazovanja, integracije i ukupnog života osoba s invaliditetom održali su aktivisti SUMSI-a Albina Žnidar i Denis Marijon, slijepa osoba i osoba u invalidskim kolicima. Govorili su o problemima i značenju invaliditeta, o pravima i obvezama osoba s invaliditetom, o načinu na koji osobe s invaliditetom funkcioniraju te o isticanju jednakosti i uvažavanju različitosti. U praktičnom dijelu pokazali su tehnike i načine vođenja slijepe osobe, komuniciranja s osobom s invaliditetom te su pokazali specijalna pomagala.

Na kraju predavanja učenici su postavljali pitanja predavačima, a zanimalo ih kako slijepe osobe kuhaju i prepoznaju novčanice, kojim se sportovima bave osobe s invaliditetom te kako osoba u invalidskim kolicima vozi auto. Inače, ova našička škola u cijelosti je pristupačna osobama s invaliditetom. S.F.
Najčitanije iz rubrike