Osijek
SVJETSKA KAMPANJA BORBE PROTIV NASILJA

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama
Objavljeno 25. studenog, 2022.
U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ženska udruga Izvor predstavila je u petak, 25. studenoga, u Sokolskom domu kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Riječ je o svjetskoj kampanji koja je počela Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završit će 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava.

Udruga Izvor odlučila je kampanju započeti edukacijom jačanja kapaciteta pružatelja usluga naziva "Intervencija usmjerena na žrtve intimnog partnerskog nasilja - uloga osnaživanja", pod stručnim vodstvom psihologinje, izv. prof. dr. sc. Silvije Ručević, koja nam je u razgovoru otkrila poražavajuće podatke.

- Prema izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, povećao se broj žena koje su žrtve obiteljskog nasilja. Povećao se i broj muških žrtava, no žene čine više od dvije trećine žrtava, stoga se postavlja pitanje što i kako učiniti kako bi se taj trend zaustavio. Naravno, postoji zakonska regulativa, no mi ćemo se baviti pitanjem što mogu učiniti stručni suradnici. Većina tipičnih ženskih žrtava ima između 40 i 50 godina, nižeg je socioekonomskog statusa, srednjoškolskog obrazovanja te nezaposlena, stoga ćemo se baviti pitanjem što možemo učiniti za te žene, čak i ako se one ne odluče napustiti nasilno partnerstvo - rekla je prof. Ručević. I.Alilović
U devet mjeseci 1398 kaznenih djela
Veselinka Kastratović, voditeljica Programa promocije i zaštite ljudskih prava i ravnopravnost spolova u udruzi Izvor iznijela je službene podatke koji govore da je na području OBŽ-a do 25. listopada 2022. evidentirano 87 kaznenih djela nasilja u obitelji i 106 kaznenih djela povreda djetetovih prava, a podatci Ravnateljstva policije govore kako je u prvih devet mjeseci 2022. evidentirano 1398 kaznenih djela nasilja u obitelji, od kojih je 1221 počinjeno na štetu žena, što je 87,33 posto.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike