Regija
INVESTICIJA OD 80.000 KUNA

Satne osnove Pčela će sama proizvoditi
Objavljeno 24. rujna, 2022.
Otvoreni su pogon i linija za proizvodnju satnih osnova od čistog pčelinjeg voska za košnice
NAŠICE - Članovi Pčelarske udruge Pčela Našice, koji su do sada satnu osnovu kupovali na tržištu, od sada će sami proizvoditi.

Zahvaljujući potpori Osječko-baranjske županije i Grada Našica, ali i vlastitim sredstvima, Pčela je nabavila liniju za proizvodnju satnih osnova, koja je instalirana u novouređenom prostoru udruge. Satne osnove u pčelarstvu se koriste kao osnove na košnicama na kojima pčele grade saće. Satne osnove proizvode se od čistog voska. Vrijednost linije za njihovu proizvodnju iznosi oko 80.000 kuna.

- Grad Našice pomogao je s 25.000 kuna, a Osječko-baranjska županija s 30.000 kuna, dok je ostatak sredstava izdvojila udruga. Osim toga, udruga je vlastitim sredstvima i dobrovoljnim radom uredila prostor u kojem je smještena linija za proizvodnju satnih osnova – rekao je predsjednik Pčelarske udruge Pčela, Željko Špoljarić. Dodao je kako su vlastita ulaganja u uređenje prostora iznosila oko 25.000 kuna.

Našički će pčelari moći prerađivati vlastiti pčelinji vosak i dobiti finalni proizvod kao satnu osnovu za vlastite potrebe, a time smanjiti troškove, ali i unaprijediti pčelarenje.

- Imamo 92 člana i 5200 košnica. Godišnje bi trebalo promijeniti trećinu pčelinjeg voska, a to je oko 5000 kilograma. Unatrag nekoliko godina zbog nestašice autentičnog pčelinjeg voska proizvođači satnih osnova pribjegli su patvorenom vosku. Patvoreni vosak u košnicama jako šteti leglu i kvaliteti meda. Stoga smo se odlučili na vlastitu proizvodnju satnih osnova od čistog voska - pojasnio je Špoljarić na svečanom otvorenju linije za proizvodnju satnih osnova.

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba kazao je kako je Pčelarska udruga Pčela od iznimne važnosti za grad te da će i u sljedećem razdoblju pomagati udrugu. ‘’Grad maksimalno podupire udrugu i njezino brojno članstvo, a to će činiti i dalje, jer pridonosi promidžbi grada’’, istaknuo je gradonačelnik Kašuba.

Snježana Fridl
KVALITETNIJI MED
Svečanom početku rada linije nazočila je i Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije. Izrazila je zadovoljstvo realizacijom nabave opreme. ‘’Jako smo ponosni na Pčelu što je uspjela nabaviti liniju, jer je veoma važno za proizvodnju kvalitetnog meda imati i kvalitetnu osnovu’’, kazala je Wendling.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike