Osijek
DAN BEZ AUTOMOBILA

Biciklinika: Klinci učili
kako popraviti bicikl
Objavljeno 22. rujna, 2022.
U središtu Osijeka, u Henglovoj ulici, u četvrtak je obilježen Dan bez automobila. Bila je to posljednja aktivnost Europskog tjedna mobilnosti, inicijative u koju se Grad Osijek uključio zajedno s više od 2870 gradova iz Europe i svijeta.

I prije završnog događaja u Henglovoj, u danima prije četvrtka u aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti sudjelovalo je nekoliko stotina Osječanki i Osječana, a posebno oni najmlađi. Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, održana je biciklijada do Kopačkog rita, BMX radionica u skateparku, prigodno su predstavljeni novi autobusi GPP-a, a zanimljivom inicijativom promovirano je i čitanje u javnom prijevozu.

- Jako nam je drago što smo i ove godine dio obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti kada se ulice zatvaraju za automobile. Inače, Europski tjedan mobilnosti vodeća je inicijativa Europske komisije kojom se promiče održiva urbana mobilnost te smo u tom smislu našim sugrađanima priredili čitav niz aktivnosti u suradnji s različitim organizacijama i institucijama, a koje su vezane uz održivu mobilnost - rekla je Brigita Ivoševac iz Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije

Budući da je Henglova do 14 sati bila zatvorena za promet, ondje su predstavljeni provedeni i trenutačni projekti održive mobilnosti Grada Osijeka, a uz projekte i inicijative lokalnih udruga i organizacija građani su mogli sudjelovati u različitim zabavnim, informativnim i nagradnim aktivnostima. Uz savjete o sigurnosti u prometu i osnove prve pomoći, mogli su doznati sve o “uradi sam” električnim motociklima, ali i električnim punionicama. Za djecu su organizirane radionice crtanja 3D “prepreka” na asfaltu, kao i Biciklinika – radionica o popravljanju bicikala. Pritom su se na štandovima dijelili razni promotivni materijali, dok je sve zaokružila obližnja demonstracija novih UNIKOM vozila, koja pospješuju i omogućavaju mobilnost na području grada Osijeka.

Posjetitelji su u Henglovoj sudjelovali i u nagradnoj igri u kojoj su mogli osvojiti 5 GPP-ovih Butra karata sa 100 kuna na računu. Kako bi se podržala održiva i zelena mobilnost, GPP je za trajanja programa Dana bez automobila osigurao besplatan prijevoz tramvajem, ali i besplatnu vožnju gradskim eMobi biciklima, dok je najam Bolt romobila tijekom cijelog dana u Osijeku bio dostupan po promotivnim cijenama.

I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike