Novosti
IZVLAČENJE 144 MILIJUNA KUNA IZ DINAMA

Zoranu Mamiću suđenje u odsutnosti
Objavljeno 21. rujna, 2022.
Zoranu Mamiću sudit će se u odsutnosti zbog izvlačenja 144 milijuna kuna iz GNK Dinamo, u sklopu zločinačkog udruženja, odlučilo je sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku. Uskok je 31. kolovoza osječkom sudu dostavio takav prijedlog, u kojem se navodi kako je protiv optuženog određen istražni zatvor, no on je u bijegu u BiH, koja je izručenje odbila. Optužnica je podignuta još 10. srpnja 2017., a potvrđena 21. svibnja 2019., no samo je pročitana te rasprava mora početi iznova.



Sudsko vijeće smatra da je prijedlog osnovan i navodi kako je propisano da se optuženiku može suditi u odsutnosti ako postoje osobito važni razlozi, a nije moguće suđenje u stranoj državi, niti izručenje, optuženik je u bijegu ili nije dostižan državnim tijelima. Zoran Mamić sumnjiči se da je u sastavu zločinačkog udruženja, kojega je organizirao i vodio Zdravko Mamić, od lipnja 2005. do listopada 2015., odnosno od veljače 2005. do prosinca 2015., počinio u stjecaju dva kaznena djela protiv gospodarstva - zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Optuženi Zoran Mamić tereti se da si je pribavio imovinsku korist na štetu Dinama, u iznosu od 1.894.759,33 kuna, a zločinačko udruženje u čijem je sastavu djelovao oštetilo je klub za 144.063.704,29 kuna.



"Iznosi pribavljene koristi i štete koji višestruko premašuju propisani iznos za imovinsku štetu velikih razmjera, činjenica da su kaznena djela počinjena u razdoblju od deset godina i da je od posljednjih inkriminiranih radnji proteklo gotovo 7 godina, da su ta djela počinjena u sastavu zločinačkog udruženja na štetu jednog od najeksponiranijih sportskih klubova u RH (neupitna zainteresiranost javnosti), po ocjeni vijeća su osobito važni razlozi da se optuženiku sudi. Ispunjene su i druge pretpostavke za suđenje u odsutnosti", navodi Sud.



Osječki sud donio je rješenje o istražnom zatvoru za Zorana Mamića još 7. srpnja 2021., a nije se ni javio na izdržavanje kazne zatvora od 4 godine i 8 mjeseci po prvoj pravomoćnoj presudi. S.Lacić
Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja