Novosti
SUĐENJE BRAĆI MAMIĆ U OSIJEKU

Brnčić: Ne znam je li itko od optuženika tražio osnutak inozemnih tvrtki
Objavljeno 24. travnja, 2024.
U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima, u aferi "Dinamo 2", svjedokinja Ivona Brnčić u utorak je kazala kako joj nije poznato je li netko od optuženika tražio osnivanje tvrtki u inozemstvu preko kojih se, prema Uskokovoj optužnici, izvlačio novac iz tog nogometnog kluba.

U iskazu na osječkom Županijskom sudu Brnčić je kazala kako je radila kao računovođa u zagrebačkoj tvrtki Legal Business Consultants, koja se, na inicijativu klijenata, bavila osnivanjem trgovačkih društava u inozemstvu, a nadređeni su joj bili optuženici Sandro Stipančić i Igor Krota. Pojašnjava da su osnivali tvrtke u Velikoj Britaniji, Cipru, Hong Kongu te preko poslovnih partnera koje su imali u tim državama pratili njihovo poslovanje i ispunjavanje zakonskih obaveza oko poreznih davanja. Nije joj poznato je li netko od optuženika tražio osnivanje tvrtki u inozemstvu, jedino je u prostorijama tvrtke, kako je kazala, viđala Zdravkova sina Marija Mamića. Na Uskokov upit rekla je da ne zna jesu li Stipančić i Krota bili vlasnici nekih inozemnih trgovačkih društava i da nije viđala fakture koje bi te tvrtke ispostavljale NK-u Dinamo. Poznata joj je tvrtka Real Sports Management iz Londona, ali ne i faktura prema Dinamu te tvrtka Wang Corporation iz Hong Konga, no ne zna na čiju su inicijativu te tvrtke osnovane, osim da se o poslovanju tvrtke iz Hong Konga brinuo Krota. Svjedokinji nisu poznata strana trgovačka društva Rasport Management, Sports Marketing Promotions, Digisport i Prestige Service Group, koje se u optužnici spominju kao tvrtke čiji su osnivači ili odgovorne osobe bili okrivljenici, a koje su NK-u Dinamo ispostavljale račune o plaćanju nepostojećih usluga za transfere radi izvlačenja novca iz kluba. Brnčić kaže da su poslovne knjige za tvrtke osnovane u inozemstvu vodili njihovi partneri tamo gdje su osnovane, a bili su zaduženi i za izradu i predaju završnih izvješća nadležnim tijelima. Suđenje se nastavlja 13. svibnja.

U aferi za izvlačenje novca u sklopu zločinačkog udruženja uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i sudi im se u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, spomenuti poduzetnici i menadžer Nikky Arthur Vuksan. H
Krivnju su dosad priznali Vuksan i Krota te se nagodili s Uskokom za uvjetnu kaznu ili rad za opće dobro

Najčitanije iz rubrike