Regija
15. MILJEVAČKI DANI KUKURUZA

Zaplesalo se i počastilo, zbog kiše bez komušanja
Objavljeno 21. rujna, 2022.
MLJEVCI



U Miljevcima, selu sa stanovništvom pretežito slovačkog podrijetla u općini Nova Bukovica, proteklog je vikenda Matica slovačka organizirala 15. manifestaciju Miljevački dani kukuruza. Nastupili su predstavnici Matice slovačke iz Osijeka, Iloka, Josipovca Punitovačkog i Zokova Gaja, Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci" iz Osijeka i učenici OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica - Područne škole Miljevci. Domaćin, Matica slovačka Miljevci, predstavio se s dvije skupine - dječjom i starijih članova.

Organizatoru su zahvalili za poziv i pohvalili nastojanje da se sačuva slovačka folklorna baština dopredsjednik Saveza Slovaka RH Aleksandar Knapček (na slovačkom i hrvatskom jeziku) i načelnik općine Nova Bukovica Tomislav Bračun. Program Miljevačkih dana kukuruza pratili su također ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić, načelnik općine Mikleuš Dragan Kraljik, ravnateljica OŠ V. Nazora Nova Bukovica Lareta Žubrinić te mještani i brojni gosti. Manifestaciju je otvorio virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement.

– Čestitam vam na 15 godina rada i truda na ovoj prekrasnoj manifestaciji, koja je zasigurno postala brend Virovitičko-podravske županije - rekao je Klement.      

Prema riječima Đure Sobola, predsjednika Matice slovačke Miljevci, demografska kriza koja je zahvatila gotovo sva slavonska sela nije mimoišla ni Miljevce, pa s neskrivenim pesimizmom govori o budućnosti manifestacije.

– Mi pokušavamo održati tu manifestaciju, ali nije lako. Sagradili smo ovaj lijepi Hrvatsko-slovački dom s velikom dvoranom u prizemlju, a imamo i dvoranu u potkrovlju koja se prostire po cijeloj dužini i širini doma, dobro se financiramo, ali eto... Sada ima novca, ali nema ljudi. No s obzirom na izuzetno loše vrijeme, odaziv je bio vrlo dobar.

Osim što na toj manifestaciji članice miljevačke Matice slovačke i ostale mještanke prirede izložbu jesenskih plodova i svojih rukotvorina, one redovito svoje goste počaste domaćim kolačima i kuhanim kukuruzom. Tako je bilo i ove godine, ali izostala je tradicionalna ručna berba i komušanje kukuruza kao prisjećanje na nekadašnje običaje i način života i rada na slavonskom selu.

– Sve smo pripremili, bio je tamo kukuruz i kukuruzovina, ali kiša je padala i nažalost nismo mogli pokazati ono tradicionalno komušanje kukuruza uz pjesmu sudionika toga posla – rekao nam je Đuro Sobol.

Petnaesti Miljevački dani kukuruza održani su uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine RH i Saveza Slovaka RH te supokroviteljstvo Općine Nova Bukovica. P. Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike