Crna kronika
TRAGEDIJA NA ZRINJEVCU

Osječanin radeći na krovu glavom dodirnuo strujne žice i poginuo
Objavljeno 27. kolovoza, 2022.

Tridesetjednogodišnji Osječanin Dario E. smrtno je stradao u nesreći radeći na krovu, u subotu, oko 18.30 sati, na Zrinjevcu u Osijeku. Kako doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske, prilikom izvođenja građevinskih radova na krovištu kuće, pri radovima na mijenjanju i daskanju krova, glavom je dodirnuo jednu od žica strujnih vodova na krovu te smrtno stradao. Mrtvo tijelo 31-godišnjaka, prema nalogu mrtvozornika, prevezeno je na obdukciju u KBC Osijek.



- Bio je na krovu i radio. Ja sam stajao dolje i vidio sam kako su se žice od struje odjednom počele micati i u jednom trenutku su se preklopile, sijevnula je munja i nestalo je struje. Ovo je strašno. Radili su dečki cijeli dan i ujutro smo se šalili i razgovarali. Radio je odmah ispod strujnih žica i valjda je na trenutak zaboravio na njih. Bilo je jako vruće i sigurno je već bio umoran. Jako mi je žao što se to dogodilo - rekao nam je vidljivo potresen 59-godišnjak na čijoj kući se nesreća dogodila. Dodao je kako je iza tragično preminulog mladog muškarca ostalo dvogodišnje dijete. Susjeda je sjedila u dvorištu i taman htjela popiti kavu.



- Čula sam kao da nešto tutnji, doslovce se ruši. Zvuk je bio jeziv. Nisam znala što se događa, ali bilo je grozno. Tek sam kasnije čula da je mladi čovjek poginuo. Prestrašno - ispričala nam je susjeda. Beživotno tijelo s krovišta su skinuli osječki profesionalni vatrogasci. U trenutku kada je struja usmrtila 31-godišnjaka u cijeloj ulici nestalo je struje. Na mjesto nesreće izišli su djelatnici Hitne medicinske pomoći, vatrogasci i policija koja je na kraju obavila i očevid. Djelatnici HEP-a struju su ponovno pustili oko 20.50 sati.

Ovo je samo jedna u nizu velikih tragedija pri čemu su radnici ginuli od struje radeći u Osječko-baranjskoj županiji. U srpnju 2013. godine 38-godišnji radnik iz Vladislavaca poginuo je od strujnog udara dok je popravljao krov na kući u Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića u Osijeku. Život je izgubio na potpuno isti način kao i 31-godišnji Osječanin. Naime, radnik je pri izvođenju krovopokrivačkih radova dodirnuo električne vodove na krovnom nosaču te je zbog strujnog udara preminuo na mjestu događaja. Iako su kolege unesrećenog 38-godišnjaka i vlasnica kuće odmah pozvali pomoć, na žalost, pomoći mu nije bilo.



U rujnu 2014. godine, na gradilištu mosta preko Karašice, u Kitišancima, poginuo je 28-godišnjak iz Čepina. Ova tragedija dogodila se kada je 35-godišnji djelatnik tvrtke iz Osijeka radnim strojem obavljao spuštanje betonskih elemenata te je kranom dizalice visine oko 15 metara dotaknuo strujni vodič međugradske mreže. Pri tome je 28-godišnji djelatnik, stojeći na zemlji, dotaknuo metalne sajle krana dizalice u namjeri da ih odvoji. Došlo je do strujnog udara, od čega je 28-godišnjak na mjestu događaja preminuo.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike