Magazin
TJEDNI OSVRT

Dostižu li cijene hrane
konačno svoj limit?
Objavljeno 27. kolovoza, 2022.

Hrana u Hrvatskoj, za razliku od prosjeka Europske unije, nikada nije bila jeftina, pa tako nije ni danas kada je gotovo nemoguće nabrojiti sve razloge drastičnim poskupljenjima. I tako nema dana da ne slušamo o sve višem dizanju cijena svega i svačega, od energenata do finalnih proizvoda. Bojazan je, naravno, najveća od divljanja cijena hrane.



Stoga je i normalno da se svi pitamo što se zapravo događa? Pojedini ekonomski analitičari čak navode kako cijene poljoprivrednih proizvoda na svjetskom tržištu padaju, a hrana kod nas i dalje poskupljuje. Dodaju kako su globalne burzovne cijene hrane sada niže nego u veljači ove godine, odnosno prije ukrajinskog rata. Jer i unatoč svim očekivanjima i prognozama temeljenima na utjecaju rata u Ukrajini na svjetsku poljoprivredu, cijene pšenice, kukuruza, uljane repice, mlijeka i drugih ključnih proizvoda na svjetskim burzama već su tri mjeseca u padu, pokazuju podaci portala Tradingeconomics.com. Ne čude zato i sumnje u razloge za velika poskupljenja, odnosno lov u mutnom! Bilo kako bilo, u Hrvatskoj sve poskupljuje, naprosto prošlo je vrijeme navodno jeftine hrane i obilja. A kada se ponovno vratimo stvarnim razlozima takvog stanja, donekle je i moguće razumjeti proizvođače s više negoli preskupim inputima koji svoje proizvode ne mogu prodavati u bescjenje. Važnije je pitanje kako posluju razni otkupljivači, preprodavači, pa tek na kraju pojedini trgovci, odnosno svi oni koje se može svrstati u sivu zonu ili neformalni sektor, što u najširem smislu označava ekonomske aktivnosti nad kojima država nema odgovarajući nadzor. Pitanje je naročito bitno danas kada se svi spremamo za rujansko preračunavanje cijena iz kuna u euro, a koji će u opticaj kao nacionalna valuta s 1. siječnjem 2023. Država, odnosno Vlada, osim paketa mjera protiv poskupljenja, navodno sprema i rigorozne kontrole i regulaciju tržišta. Na teren su izišli i tajni kupci kako bi u trgovinama različitih proizvoda i usluga provjerili kako ide preračunavanje cijena iz kuna u eure. Cilj je zaštititi potrošače od moguće zlouporabe i zaokruživanja cijena na više iznose.

No, i dalje mnogi govore da će cijene hrane još rasti, ali ima i ekonomista koji misle da neće, bar ne previše, jedino ako još jače ne skoče cijene goriva, plina i struje. Čini se i da je gornja granica sustigla limit, pa se za sada ne vide opravdani razlozi dodatnog dizanja cijena, koliko to očito nekome odgovaralo, pa se panika stvara umjetno.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike