Regija
BROJ OBRTA I DALJE RASTE, SADA IH JE 1101

Obrtništvo zapošljava i više od 1600 osoba
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Usporedbe radi, krajem 2020. obrtništvo Đakova i Đakovštine zapošljavalo je 1590 osoba. Najbrže rastu graditeljstvo, usluge
ĐAKOVO



Obrtništvo Đakova i Đakovštine i dalje je u rastućem trendu, a čemu u prvom redu pridonose cehovi graditeljstva i usluga koji svakoga mjeseca bilježe najveći broj novootvorenih obrta.



Prema riječima tajnika Udruženja obrtnika Đakovo Marka Milkovića, "brojčanik" ukupnog broja obrta u Đakovu i devet okolnih općina zaustavio se na kraju lipnja na brojci od 1101 obrta, dok se najnovije brojke, one za prethodni srpanj još očekuju. Broj od 1101 obrta, zaključno s krajem lipnja, za četiri je obrta viši nego krajem svibnja ove godine.

Četiri više


Rast od četiri obrta možda se na prvi pogled čini simboličnim, no svaki je rast dobrodošao u vremenu krize izazvane globalnim poremećajima, a s tim da se obrtništvo Đakova i Đakovštine dobro nosilo i sa svim izazovima u vremenu pandemije koronavirusa. Zapravo, kaže Milković, nakon recesijske 2008. godine, kada se broj obrta ovdje doslovce sunovratio na nikada nižu brojku, na njih oko 800, a prethodno je bio "debelo" iznad 1000, obrtništvo se zadnjih godina, kada se bilježi stalni rast broja obrta, vraća na predrecesijske brojke. I dalje je, skupno gledajući, najveći poslodavac u gradu i okolici.

- Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na kraju prošle godine obrtništvo Đakova i okolice zapošljavalo je 1642 osobe, od kojih je 949 samih obrtnika, odnosno nositelja obrta. I broj zaposlenih u obrtništvu raste, na kraju 2020. godine zaposlenih u njemu bilo je 1590, od čega je bilo 885 nositelja obrta, a na kraju 2021. ih je 949 - kaže Milković. Prema toj statistici, od kraja 2020. do kraja 2021. godine broj obrta u Đakovu i devet općina Đakovštine narastao je za 64. Dakako, dio ih se i zatvori, no snažniji je ipak trend rasta njihova broja.
- Gledano po cehovima, a zaključno s 30. lipnja ove godine, najveći je Ceh usluga s 235 obrta, slijedi Ceh graditeljstva s 232, Ceh poljodjelstva i slatkovodnog ribarstva sa 146, potom Intelektualne usluge sa 130, Ceh proizvodnje sa 115, Trgovina sa 109, Ceh ugostiteljstva s 97 te Prijevoz s 37 obrta - kaže Milković.

Državne mjere


U odnosu prema svibnju, najviše je rastao Ceh graditeljstva, gdje su tri nova obrta. Proizvodnja, Trgovina i Poljoprivreda ostale su na istim razinama, cehovi usluga i ugostiteljstva pali su za jedan, a cehovi prijevoza i intelektualnih usluga povećani su za jedan obrt.

Stalni rast broj obrta dijelom je rezultat i državnih mjera aktivne politike zapošljavanja, gdje se među vodećima isprofilirala mjera samozapošljavanja.

- Ljudi prvo iscrpe sve eventualne prilike za zapošljavanje kod drugih poslodavaca, a onda se, u pravilu, okrenu mjeri samozapošljavanja. Nakon što prestanu biti obvezni prema uvjetima mjere, obvezni prema državi, s radom nastavi njih pet do deset posto - procjenjuje tajnik Udruženja obrtnika Đakovo, koje će skupštinu imati 21. rujna.

Suzana Župan
Povlaštene cijene električne energije
Tajnik Marko Milković, na naš upit o tome kako se obrtnici nose s poskupljenjima energenata, kaže kako je Hrvatska obrtnička komora postigla partnerski odnos s HEP-om za koji obrtnici mogu potpisati ugovor i struju plaćati po povlaštenijem režimu.

- Jeftinija struja prema njemu je 0,46, a skupa 1,05 kuna. Potpisivanjem tog ugovora garantira im se obračun utroška struje po tim cijenama, što je znatno manje od redovnih - kaže Milković. I u slučaju povećanja povlaštenih cijena struje za obrtnike, dodaje, one će i dalje biti niže od redovnih.

Najčitanije iz rubrike