Osijek
PREMJEŠTAJI SVEĆENIKA I U ISUSOVAČKOJ REZIDENCIJI

O. Hrvoje Juko odlazi u Innsbruck
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.

Kolovoz je mjesec premještaja ne samo biskupijskih svećenika, nego i redovnika. Prema nedavnoj odluci đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića, donesenom u suradnji s poglavarom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove u isusovačku rezidenciju u Osijeku, raspoređeni su mr. o. Boris Jozić, DI, mr. o. Ivan Matić, DI, i o. Ivica Hadaš, DI.
Neslužbeno saznajemo kako Osijek napuštaju o. Hrvoje Juko, DI, koji nastavlja studije u Innsbrucku, a o. Josip Jurak ide na novu službu u Split. Mladi isusovac o. Hrvoje Juko zaređen je za svećenika 2020. u Mariji Bistrici, a svoje đakonsko ređenje imao je nešto ranije iste godine u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela, u Tvrđi.

U tome događaju bilo je i povijesne simbolike s obzirom na činjenicu da su tu osječku crkvu sagradili upravo isusovci, a u obližnjoj zgradi koju poznajemo kao Centar tehničke kulture bio je isusovački samostan koji je ukinut 1773., zajedno s Družbom Isusovom. Nekoliko desetljeća kasnije novi papa, Pio VII., ponovno dopušta djelovanje isusovaca, a pripadnici ovog reda vraćaju se u Osijek tek 1933.

Otac Juko predavao je vjeronauk na Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Tvrđi. Vjernička javnost imala je prigodu čitati i njegove polemičke tekstove na internetu u kojima se osvrtao na pitanje odnosa vjere i znanosti te o Istanbulskoj konvenciji. U jednom, koji smo pronašli na portalu bitno.net, ovaj isusovac je kritizirao stajališta atomskog fizičara i nekadašnjeg vjernika, a danas i splitskog gradonačelnika, Ivicu Puljka iznesena u televizijskoj emisiji "Nedjeljom u 2". Naslov tog teksta je "Vaše tvrdnje o religiji, Bogu i postanku svijeta su neargumentirane, zastarjele i neznanstvene". O. Hrvoje Juko završio je filozofiju na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, a teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Među isusovcima koji dolaze u Osijek zanimljiva je karijera o. Ivice Hadaša, DI, u vatikanskoj diplomaciji. Naime, on je više godina proveo u službi u Apostolske nuncijaturi u Zagrebu, a radio je i kao voditelj hrvatske sekcije Vatican Newsa. U medijima možemo pronaći vijest o tome da ga je papa Franjo 2017. odlikovao odličjem “Pro Ecclesia et Pontifice”.
D.Celing

Najčitanije iz rubrike