Regija
VELEUČILIŠTE U VUKOVARU

Slobodno 130 mjesta za upis u drugom roku
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.
I prošlih su godina upravni i studij trgovine za redovite studente popunjavali u drugom roku
VUKOVAR



Na Veleučilištu "Lavoslav Ružička" u Vukovaru za upis preddiplomskih stručnih studija u drugom upisnom roku ostalo je slobodno 130 mjesta.



Za one koji žele redovito studirati na raspolaganju je 41 mjesto na studiju trgovine, 46 na upravnom studiju i samo jedno na studiju fizioterapije, a za izvanredne studente ostalo je 16 slobodnih mjesta na studiju trgovine, samo jedno na upravnom i 25 na studiju fizioterapije. Dekan Željko Sudarić nam je rekao kako je prema dosadašnjim podatcima interes kandidata prilično dobar te vjeruje kako će ukupne upisne brojke biti na visokoj razini.

- I prethodnih godina smo nakon ljetnog upisnog roka imali sličnu situaciju, odnosno upravni i studij trgovine za redovite smo studente popunjavali u drugom roku. Kada govorimo o izvanrednima, većina se u ta dva studija upiše odmah u prvom roku, jer se uglavnom radi o ljudima koji su zaposleni i žele se dodatno obrazovati. Na upravni studij nam dolaze oni koji su zaposleni u policiji, oružanim snagama te jedinicama lokalne i regionalne samouprave i riječ je o ljudima iz Vukovara, Vinkovaca, Osijeka i okolnih mjesta. Studij trgovine izvanredno upisuju većinom oni kojima je viša razina obrazovanja potrebna za napredovanje u poslu - naveo je Sudarić.

Podatak da je uz 400 prijavljenih na studij fizioterapije ipak ostalo jedno slobodno mjesto objasnio je rekavši kako je jedan kandidat odustao naknadno, nakon što je već dobio upisni broj. Dodao je kako je na studij fizioterapije upisano i troje Hrvata koji žive izvan RH.

Na upit ima li razlike u uspješnosti studenata koji studiraju redovito i izvanredno, odgovorio je kako posljednjih godina izvanredni, generalno gledajući, imaju veći uspjeh na polaganju ispita.

- Nismo iznenađeni jer je riječ o ljudima koji uglavnom rade upravo ono što kod nas uče i nadograđuju znanje. Dakle, usavršavaju se, žele što više naučiti, a nije zanemarivo ni to što plaćaju troškove studiranja. Iako na upravnom i studiju trgovine nemaju obvezu dolazaka na predavanja, zbog toga što su zaposleni, nastavu im držimo od 16 do 20 sati, a profesori su iznimno zadovoljni odazivom na predavanja. Držim kako je to dobra odluka, jer im je na taj način određeni kolegij lakše apsolvirati. Izvanredni koji studiraju fizioterapiju imaju obvezu dolaska na oko 75 posto kolegija, no njima dolazak na predavanja nije problem jer se najvećim dijelom radi o mladim ljudima iz Vukovara i okolnih mjesta koji nisu uspjeli ući u kvotu od 60 redovitih studenata, pa upišu izvanredno - objasnio je dekan, dodavši kako među njima nema puno zaposlenih.

Do kraja kolovoza trajat će javni natječaj za ostvarivanje prava studenata na smještaj u Studentskom domu Leopold. U odnosu prema prošloj godini cijene su više za 20-ak posto, a dekan je izjavio kako prijave polako pristižu i ne sumnja da će i sljedeće akademske godine biti popunjeni do posljednjeg mjesta.

Naveo je kako će zbog rasta cijena energenata u rujnu imati sastanak odbora javnih veleučilišta te vjerojatno ići s upitom prema osnivaču Veleučilišta (preciznije, Ministarstvu znanosti i obrazovanja) za pokrivanje dijela troškova.

Dragana Korpoš
ŠIRE UPORABU VR-a
Govoreći o uspješnosti, Sudarić je naglasio kako među redovitim studentima uvijek ima 20 posto doista izvrsnih. Poručio je da završava projekt STEP-UP za unapređenje stručne prakse na upravnom i studiju trgovine, pa će od jeseni početi rabiti VR i na ta dva studija.

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike