Regija
ZAVRŠENA JE OBNOVA ZGRADE KNJIŽNICE

Dugoročno će se smanjiti iznosi računa za energiju
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
DONJI MIHOLJACPri kraju je još jedan od važnih projekata Grada Donjeg Miholjca - rekonstrukcija i preuređenje Gradske knjižnice Grada Donjeg Miholjca, čija je realizacija počela prošle jeseni. Projekt su financirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 240.000 kuna, Ministarstvo kulture s 400.000 kuna i Grad Donji Miholjac. Građevinski radovi su dovršeni, slijedi opremanje knjižnice. Nakon višemjesečnih radova knjižnica je proširena i preuređena kako bi spremno odgovorila svim potrebama koje treba zadovoljiti. Promijenjeni su podovi, spušten je strop, sagrađeni novi sanitarni čvorovi i galerija.

Osim toga, na krov je postavljena fotonaponska elektrana te su montirane dizalice topline. Cijeli ovaj projekt korištenja obnovljivih izvora energije, s izradom glavnog projekta, ugradnjom fotonaponske elektrane, stručnim nadzorom te ugradnjom dizalica topline i unutarnjih jedinica za grijanje/klimatizaciju, vrijedan je 652.722 kune s PDV-om. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao ga je s 40 posto, a Grad Donji Miholjac sa 60 posto. "Postavljanjem fotonaponske elektrane knjižnici se dugoročno omogućava energetska samoodrživost, racionalizacija sredstava i optimizacija lokalnih energetskih sustava. Vlastitom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora dugoročno će se smanjiti računi za energiju, a više prihoda ostat će za ulaganje u razvoj knjižnice", objašnjava gradonačelnik Goran Aladić.

Uskoro će doći i do preseljenja kompletne knjižne građe u novi kvalitetan i funkcionalan prostor na staroj adresi, na radost svih korisnika knjižnice.

- Izuzetno sam sretna što je projekt pri kraju i jedva čekam da ponovno otvorimo knjižnicu te pružimo građanima ono što smo tim projektom dobili. A dobili smo puno vezano uz smještaj i ponudu programa, koji će početi pri otvorenju same knjižnice. Ovdje se ne radi samo o obnovi nego i o uspostavi i ustroju potpuno nove knjižnice, koja će biti daleko modernija. Korisnicima će ponuditi knjige, ali i nove aktivnosti i programe - istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice Grada Donjeg Miholjca Marinela Šmider.

Knjižnica posjeduje više od 27.000 naslova, a fond se sustavno obogaćuje kako bi se zadovoljile potrebe korisnika različitih dobnih skupina i interesa. S. Fridl
Na krov Gradske knjižnice postavljena je fotonaponska elektrana te su montirane dizalice topline.

Možda ste propustili...

ANALIZA I PREDAVANJE ILIJE COTE

Pristup fondovima EU-a s razvojnim agencijama

NENASILJE JE ORUŽJE JAKIH

Dvodnevni program o nenasilju i jogi

PU POŽEŠKO-SLAVONSKA

Obilježen Dan policije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIČE NOVA ZGRADA U OSJEČKOJ ULICI

Ključevi će stanarima
biti uručeni na proljeće

2

OTKUP OD PONEDJELJKA, 3. LISTOPADA

Hrvatske šume plaćaju 18 kn za kilogram žira

3

122. BRIGADA SU I RADIOAMATERI ŠIFRANTI

Razbijali su šifre agresora od Papuka pa do Vukovara