Regija
ZAVRŠENA JE OBNOVA ZGRADE KNJIŽNICE

Dugoročno će se smanjiti iznosi računa za energiju
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
DONJI MIHOLJAC



Pri kraju je još jedan od važnih projekata Grada Donjeg Miholjca - rekonstrukcija i preuređenje Gradske knjižnice Grada Donjeg Miholjca, čija je realizacija počela prošle jeseni. Projekt su financirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 240.000 kuna, Ministarstvo kulture s 400.000 kuna i Grad Donji Miholjac. Građevinski radovi su dovršeni, slijedi opremanje knjižnice. Nakon višemjesečnih radova knjižnica je proširena i preuređena kako bi spremno odgovorila svim potrebama koje treba zadovoljiti. Promijenjeni su podovi, spušten je strop, sagrađeni novi sanitarni čvorovi i galerija.

Osim toga, na krov je postavljena fotonaponska elektrana te su montirane dizalice topline. Cijeli ovaj projekt korištenja obnovljivih izvora energije, s izradom glavnog projekta, ugradnjom fotonaponske elektrane, stručnim nadzorom te ugradnjom dizalica topline i unutarnjih jedinica za grijanje/klimatizaciju, vrijedan je 652.722 kune s PDV-om. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao ga je s 40 posto, a Grad Donji Miholjac sa 60 posto. "Postavljanjem fotonaponske elektrane knjižnici se dugoročno omogućava energetska samoodrživost, racionalizacija sredstava i optimizacija lokalnih energetskih sustava. Vlastitom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora dugoročno će se smanjiti računi za energiju, a više prihoda ostat će za ulaganje u razvoj knjižnice", objašnjava gradonačelnik Goran Aladić.

Uskoro će doći i do preseljenja kompletne knjižne građe u novi kvalitetan i funkcionalan prostor na staroj adresi, na radost svih korisnika knjižnice.

- Izuzetno sam sretna što je projekt pri kraju i jedva čekam da ponovno otvorimo knjižnicu te pružimo građanima ono što smo tim projektom dobili. A dobili smo puno vezano uz smještaj i ponudu programa, koji će početi pri otvorenju same knjižnice. Ovdje se ne radi samo o obnovi nego i o uspostavi i ustroju potpuno nove knjižnice, koja će biti daleko modernija. Korisnicima će ponuditi knjige, ali i nove aktivnosti i programe - istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice Grada Donjeg Miholjca Marinela Šmider.

Knjižnica posjeduje više od 27.000 naslova, a fond se sustavno obogaćuje kako bi se zadovoljile potrebe korisnika različitih dobnih skupina i interesa. S. Fridl
Na krov Gradske knjižnice postavljena je fotonaponska elektrana te su montirane dizalice topline.

Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike