Regija
UNOVČENO ČAK 59 NEKRETNINA

Zaključen je stečaj Pan-Trgoprometa, briše se iz registra
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Radnici namireni 100 posto, vjerovnici drugog višeg isplatnog reda, njih ukupno 33, u visini od 53,8 posto
ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD



Provedeno je završno ročište za stečajni postupak Pan-Papirna industrija-Trgoprometa d.d. u stečaju, kada je podnesen završni račun, a dan nakon ročišta doneseno je i rješenje o zaključenju tog zasigurno posljednjeg velikog, zvučnog stečaja na đakovačkom području. Jer trgovačko poduzeće Trgopromet svojedobno je bilo jedna od perjanica đakovačkog gospodarstva, a u pretvorbi i privatizaciji završilo je u "portfelju" Pan grupe, u vlasništvu Marinka Mikulića, tada zvanog "kraljem papira".



Stečaj nad Pan-Trgoprometom otvoren je u ožujku 2017., s tim što je prethodno prihvaćena žalba vlasnika i uprave, a koja se odnosila na prvotno otvoreni stečaj Trgoprometa, iz 2015. Zbog prihvaćanja žalbe, naime, rješenje o stečaju iz 2015. bilo je ukinuto, a stečaj Pan-Trgoprometa ponovno se otvorio 2017.

– Na završni račun nije bilo primjedaba, a rješenje o zaključenju stečaja u međuvremenu je postalo pravomoćno. Po pravomoćnosti se dostavlja sudu, sudskom registru, iz kojeg će tvrtka biti brisana, a što se može očekivati u roku od 45 dana - doznajemo u uredu stečajnog upravitelja Pan-Trgoprometa Tihomira Zeca. Dok je drugi đakovački stečaj iz Pan grupe – onaj Pan-Trgovine, "obilovao" radnicima – s njih oko 340, no nije imao ni jednu nekretninu, ali zato jest pokretninu od 270.000 litara voćnih rakija, stečaj Pan-Trgoprometa u trenutku otvaranja "zatekao" je samo 11 radnika, ali zato gotovo šest puta više nekretnina – njih 59, i to u Đakovu i Slavonskom Brodu te po selima u njihovoj okolici.

Nekretnine su prodane, a vrijednost je njihova unovčenja nešto veća od 46 milijuna kuna. Prodavane su usmenim javnim dražbama kod javnog bilježnika, a one pod razlučnim pravima elektronskom javnom dražbom koju je provodila Fina. Na slavonkobrodskom području prodano ih je približno 20.

– Sve što je moglo biti unovčeno – unovčeno je, s tim da su u tijeku sudski sporovi za dvije nekretnine na brodskom području, koji će se nastaviti voditi u ime i za račun stečajne mase - navode u osječkom uredu stečajnog upravitelja. Utvrđene tražbine radnika i bivših radnika, vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, namirene su u cijelosti, 100 posto, a iznos im je 2,76 milijuna kuna. Tražbine stečajnih vjerovnika drugog višeg isplatnog reda - od RH, preko Croatia osiguranja, Osječko-baranjske županije, Hrvatskih voda i brojnih drugih, njih ukupno 33 - utvrđene su u iznosu od 71,22 milijuna kuna.

– Vjerovnici drugog višeg isplatnog reda namireni su u visini od 53,86 posto svojih tražbina - dodaju u uredu stečajnog upravitelja Zeca. Nakon sedme djelomične diobe provedena je puna dioba. Tražbine razlučnih vjerovnika namirene su u ukupnom iznosu od 8.152.367 kuna.

Na području Đakova najvišu cijenu ostvario je kompleks Te-Ma, Aroma, Levis, Kristal, zgrada-arhiva, dvorište, odnosno bivša upravna zgrada Trgoprometa na đakovačkom korzu s četiri velika poslovna prostora - 4,08 milijuna kuna. Slijedi Elektrotehnika, koja je prodana za 3,95 milijuna, te Đa-Ma, Rublje, Željezar i kuća Gross - 3,7 milijuna kuna. Samo dvije nekretnine (od njih 18) na slavonskobrodskom području dostigle su (više)milijunsku vrijednost - nekretnina slikovita naziva Mali Pariz u Slavonskom Brodu - 2,62 milijuna, i također brodska Vatrenka E - 31 - 1,09 milijuna kuna. Na brodskom je području i nekretnina što je postigla najniži iznos pri prodaji u ovom stečaju - nekretnina Šumeće, 10.000 kuna.

Suzana Župan
Posljednji veliki đakovački stečaj
Zaključenje stečaja Pan-Trgoprometa ujedno je i točka na “i” velikim đakovačkim stečajevima, među kojima, dakako, prednjači Đakovština d.d. Đakovčani se dobro sjećaju i stečaja Di Gelija, metalca Torpeda, drvoprerađivača Jasena, tekstilca Pisavine, građevinara Rada, tvornice za preradu voća i povrća Đakovčanka, autoprijevoznika Autosaobraćajnog itd. U svoje vrijeme bili su to pravi gospodarski aduti Đakovštine.

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike