Regija
NEDOVOLJNI KAPACITETI

Borba za mjesto u vrtiću: Čak 81 dijete ispod crte
Objavljeno 7. srpnja, 2022.
Nakon obrade podataka više od 320 zahtjeva i donošenja bodovne liste upisano je 214 djece
SLATINA - Nakon provedenih upisa ponovno je aktualiziran problem nedovoljnih kapaciteta dječjih vrtića u Slatini. Naime, i dosad nije bilo dovoljno mjesta za svu djecu koju je trebalo smjestiti u predškolske ustanove, a sada je taj problem dodatno naglašen rješenjem Ministarstva obrazovanja i znanosti od 29. travnja kojim se Dječjem vrtiću Zeko, između ostalog, naređuje da najkasnije do 31. kolovoza ove godine uskladi broj upisane djece u odgojno-obrazovnim skupinama s odredbama Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe.

O čemu je riječ, objasnio nam je Damir Jakšić, predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zeko. U gradu su, naime, nakon lokalnih izbora i promjene vlasti otkrivene određene nepravilnosti u radu pojedinih ustanova, pa je došlo i do promjene članova njihovih upravnih vijeća. Prema izjavama zamijenjenih članova tih vijeća, a to su gradski vijećnici, oni su podnijeli prijave protiv gradskih čelnika smatrajući da su zamijenjeni protuzakonito. Vjerojatno je na temelju takve prijave prosvjetna inspekcija u Dječjem vrtiću Zeko utvrdila da je upisano više djece nego što je pedagoškim standardom dopušteno, i čak je osnovana dodatna odgojna skupina djece bez potrebne suglasnosti Ministarstva obrazovanja. Takav nalaz inspekcije rezultirao je spomenutim rješenjem.

– Mi smo podnijeli zahtjev za odobrenje devete vrtićke, a ukupno jedanaeste odgojne skupine u ustanovi, kao i za dvije jasličke skupine u dograđenom dijelu jaslica. Nadamo se da ćemo do kraja kolovoza dobiti tu suglasnost kako bi ustanova djelovala u skladu sa zakonom - kaže Jakšić.

Prema riječima predsjednice Povjerenstva za upis Emine Bljakaj Vulić, pristiglo je više od 320 zahtjeva za upis djece u vrtić, a nakon obrade podataka svih zahtjeva i donošenja bodovne liste u vrtić je za novu pedagošku godinu upisano 214 djece, što je znatno smanjenje u odnosu prema 252 upisane djece prethodne godine. Neupisano je ostalo 81 dijete. U devet vrtićkih skupina upisano je 166 djece, a svoju šansu za upis ispod crte čeka 41 dijete. U dvije jasličke skupine upisano je 22 djece, a ispod crte još je njih 20. Za nove (dograđene) jaslice i buduće dvije skupine upisano je njih 26, a ispod crte ostalo je 20 djece. Roditelji i staratelji mogu svoje primjedbe na rezultate upisa izraziti žalbom do 15. srpnja, a konačne upisne liste bit će donesene nakon isteka roka za žalbe i odluke Upravnog vijeća vrtića.      

Prilikom upisa valjalo je utvrditi broj djece s posebnim potrebama jer ona smanjuju mogući broj djece u skupinama, a pravo prvenstva imaju i dosadašnji polaznici vrtića, i tek nakon njih dolaze djeca s najvećim brojem bodova.

Navodno će privatni DV Suncokret uvesti jednu dodatnu skupinu, ali to nije dovoljno za svu djecu, pa je novo Upravno vijeće DV-a Zeko krenulo u izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog vrtića, jer na postojećoj lokaciji nema dovoljno prostora za proširenje.

Osim toga, do kraja srpnja bit će raspisan i natječaj za izbor ravnatelja vrtića, jer je dosadašnjoj ravnateljici istekao mandat i ona je sada vršiteljica dužnosti ravnatelja.

Petar Žarković
Roditelji i staratelji mogu svoje primjedbe na rezultate upisa izraziti žalbom do 15. srpnja

Manjkav Pravilnik
Problem je manjkav Pravilnik o upisu, u kojem upisni kriteriji i dodjela bodova nisu usklađeni, pa se događa da dijete s određenim brojem bodova bude upisano, a drugo dijete s većim brojem bodova ostane neupisano. Novo Upravno vijeće nije se željelo miješati u postupak upisa za njegova trajanja, ali će odmah nakon usvajanja konačne liste upisa pokrenuti izmjenu nelogičnih odredaba toga pravilnika.

Možda ste propustili...

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike