Regija
POPULARNO LJETNO UTOČIŠTE VINKOVČANA

Banja nudi odmor, zabavu, sport, a sve za nula kuna
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Voda za kupanje na jezerima izvrsne je kakvoće. Uskoro i profesionalni spasilac
VINKOVCI



Čini se da će mnogi Vinkovčani ovog ljeta dva puta promisliti hoće li se uputiti na neku od morskih destinacija u Hrvatskoj ili izvan nje ili će ljetne vrućine ublažiti na popularnom vinkovačkom kupalištu Jazerima Banja, u čije uređenje Grad već godinama ulaže novac i trud, što je vidljivo na svakom koraku. Prije šest-sedam godina Grad je uložio tri milijuna kuna u uređenje jezera i govorilo se kako se Banja može usporediti s puno poznatijim zagrebačkim Jarunom, i svatko tko je došao osvježiti se na kupalištu, mogao se u to uvjeriti.



Od šikare do plaže


Banju čine dva uređena jezera nastala iskopavanjem gline za potrebe obližnje tvornice opeke i crijepa Dilj, gdje se crijep proizvodi već punih stotinu godina. Oduvijek su na kupanje na Banju dolazili odvažni momci koji su se htjeli podičiti plivačkim sposobnostima. Nekada je oko ova dva jezera bila šikara, divlji deponiji, a dolazili su samo ribiči i vrlo rijetki plivači. Trebalo je hrabrosti prije zaplivati Banjom, kažu oni koji su na nju dolazili dok plaže nisu bile uređene, a širile su se svojedobno i izmišljene priče o somovima težim od 800 kilograma koji se kaljužaju na dnu i kada ogladne zgrabe, u trenu pojedu kupača. Od 1997., kada se netko dosjetio da bi se to plivalište moglo urediti u lijepo mjesto za odmor i rekreaciju, Grad ulaže u uređenje jezera i danas ondje obitelji s djecom i mladi mogu provesti ugodan dan u kupanju, sunčanju, osvježavajućim napitcima i sportu, a i navečer bude glazbenih događaja. Uređena su igrališta za odbojku na pijesku, vaterpolo i dječje igralište, plivalište s označenim stazama, kafić s terasom radi svaki dan dok treba, asfaltirano je parkiralište, osvijetljene su pješačke staze oko kompleksa dvaju jezera, pa i večernji boravak može biti ugodan i sadržajan. Redovito se kontolira kvaliteta vode i prema analizi Hrvatskog veterinarskog instituta – Veterinarskog zavoda Vinkovci, voda za kupanje na oba jezera izvrsne je kakvoće i pogodna je za sigurno kupanje građana.

- Sezonu kupanja otvorili smo sredinom lipnja i traje do kraja kolovoza. Zasad smo zadovoljni odazivom građana. Ljudi budu željni kupanja i uvijek u lipnju kada otvorimo prvi dan imamo osjećaj kao da nismo ni zatvarali, jer čim se kafić otvori, dolazi se na plažu. Bude puno života. Netko igra vaterpolo, netko pliva, a netko uživa u pivu i kartanju u hladovini koju pruža beach bar - kaže Ivan Marić, predsjednik ŠRD-a Jezera Banja, za kojega kažu da je pokretač svega što se događa na Banji.

Novi posjetitelji


- Svatko na Banji pronalazi svoj mir. Uz to je sve uređeno, čisto i dolazi dosta novih posjetitelja, koji su od drugih čuli da se ovdje može lijepo provesti vrijeme. Sređujemo mreže za odbojku i lopte, krajem ljeta imat ćemo vaterpolsku Divlju ligu, prije toga ćemo imati i triatlon, koji je također postao tradicionalna aktivnost na jezerima. U planu s dečkima imamo i malonogometni turnir. Turniri se uglavnom održavaju u jednome danu, a kod Banje je zanimljivo što svaki dan ima nekakvih događaja jer se svakodnevno igra odbojka, košarka ili vaterpolo. Banja je postala pravo sportsko mjesto za rekreativce svih dobi u Vinkovcima i okolici, jer što god poželiš, samo dođeš i igraš, a pritom sve košta nula kuna – navodi Marić. Dodaje kako je na prvi natječaj za spasioca stigla samo jedna prijava, a u međuvremenu je potencijalni kandidat za to radno mjesto dobio posao u vojsci. No Grad je raspisao i drugi natječaj, zaprimljena je jedna prijava, tako da će uskoro na Banji biti i profesionalni spasilac. Marić podsjeća kako je kupanje na Banji uvijek na vlastitu odgovornost.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

Najčitanije iz rubrike