Regija
ZBOG RASTA TEMPERATURE NEKI PRETJERAJU

Poziv na prikladnu odjeću na misama i sakramentima
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Izričaj je pristojnosti, kulture, vjerničkoga poštovanja da u crkvi vodimo računa o prikladnom odijevanju, upozorava preč. Lenić
ĐAKOVO



Kako rastu temperature, tako i đakovačka Župa Svih svetih – Đakovo 1 intenzivira apele za prikladno odijevanje u crkvama i crkvenim prostorima, na svetim misama, kao i u svim sakramentalnim slavljima.



Župin poziv, odnosno poziv njezina župnika, prečasnog Ivana Lenića, đakovačkog dekana, a činio je to redovito i njegov prethodnik, vlč. Tomislav Ćorluka, na prikladno odijevanje odnosi se i na vjenčanja, kao i na pokope. Jer, s porastom temperatura, neki u "laganijem" odijevanju i pretjeraju, pa na misna slavlja, u đakovačku katedralu svetog Petra i druge crkve, dolaze golih ramena, u majicama "na bretele", (pre)kratkim suknjama, kao i (pre)kratkim hlačama, u kratkim majicama, golog trbuha…

Stoga je župnik, preč. Lenić, samo u prošlom mjesecu, kada su temperature bile iznadprosječno visoke za taj dio godine (u Đakovu je u petak, 1. srpnja, izmjereno 37 Celzijevih stupnjeva), prostore dvaju listića sa župnim obavijestima, izdanih 12. i 26. lipnja, posvetio pozivanju na prikladno odijevanje. "Ušli smo u toplije dane, kada se lakše odijevamo. Izričaj je pristojnosti i kulture, kao i vjerničkoga poštovanja, da u crkvama i crkvenim prostorima, na misama i svim sakramentalnim slavljima vodimo računa o prikladnom odijevanju, kojim svjedočimo dostojanstvo slavlja i prostora u koji dolazimo, kao i svoje dostojanstvo i onih s kojima boravimo", pozvao je vjernike preč. Lenić, koji je u listiću sa župnim obavijestima od 26. prošlog mjeseca ponovio dio iz prethodnog listića, a u drugi dodao i: "… vodimo računa o doličnom odijevanju, kojim također pridajemo dostojanstvo slavlju u kojem sudjelujemo".

Svojevremeno je u pretprostoru ulaza u đakovačku katedralu na "oglasnoj ploči" jasno vidljivo bila postavljena i ilustracijama popraćena informacija što nije prikladno u toj prvostolnici, a, među ostalim, i neprikladno odijevanje. Kustos katedrale, mons. Luka Strgar o tome kaže:

- U kazalište ne možemo bez fraka, i Sabor i mnoga druga mjesta i prigode imaju svoja pravila odijevanja, pa tako i crkva, misna i sakramentalna slavlja imaju svoja. Ljudi znaju neprimjereno doći odjeveni u katedralu, na misu, na vjenčanja. Prije nekoliko dana morao sam zaustaviti mladu djevojku koja je kao gošća došla na vjenčanje potpuno razgolićena, kako na leđima, tako i sprijeda. Takvi iziđite ne večeru, ples, no ne i na crkveno vjenčanje - kaže mons. Strgar. Dodaje, dosad je dvije osobe zaustavio kako bi ih upozorio da su na nečije vjenčanje u katedralu došle neprimjereno odjevene.

- Znamo da je dan vjenčanja mladenkin dan, no na vjenčanju moraju nečim ogrnuti ramena, pa stoje pred oltarom. To nije modna revija, nego je to sakrament vjenčanja. Nerijetko se za njima vuče šlajer dug pet metara, a ramena su im gola, Jednom je mladenka od kume posudila bijeli kaputić za čin vjenčanja, a jer sam pristupio i rekao da takva ne može biti u crkvi - kaže mons. Strgar.

Suzana Župan
”Muškarci, mladoženje, pristojniji su”
- Znam da je to osjetljivo pitanje, nekada bude i neugodno, no mora se odreagirati jer u crkvi, na misnim i sakramentalnim slavljima, moramo biti pristojno odjeveni - kaže kustos đakovačke katedrale svetog Petra, mons. Luka Strgar i ocjenjuje kako su muškarci, kao i mladoženje “po tom pitanju pristojniji”.

Slučajeva neprimjerenog odijevanja zna biti i na đakovačkim pokopima, gdje za pokojnikovim lijesom, bilo je nekoliko slučajeva, i to uglavnom kod mladih, idu u kratkim hlačama, majicama “na bretele”, golih ramena, trbuha i sl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike