Regija
GRAD ŠTEDI ENERGIJU I NOVAC

Reducira se rasvjeta, stavljaju LED žarulje
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
Javna rasvjeta na biciklističkim stazama gorjet će do ponoći, u većem broju ulica bit će reducirana, tj. djelomično ugašena
BELI MANASTIR



Enormna poskupljenja energenata natjerala su i belomanastirske gradske oce na razmišljanje o načinima uštede.



Usporedbe radi, gradski račun za javnu rasvjetu prošle je godine iznosio približno 670.000 kuna, a zbog poskupljenja električne energije, uz isti intenzitet rasvjete, račun za ovu godinu mogao bi biti tri puta veći, oko dva milijuna kuna. Grad, doduše, još uvijek nije osjetio poskupljenje struje jer je Ugovor s HEP-om istekao 1. srpnja, ali u gradskoj upravi nisu sjedili prekriženih ruku. Nastavljena je tako modernizacija javne rasvjete, pa je nedavno, upravo zbog povećanja cijena energenata, započela izmjena 111 neučinkovitih rasvjetnih tijela LED svjetiljkama koje su znatno ‘‘štedljivije‘‘. Prvih 30 svjetiljki izmijenjeno je u Ulici kralja Zvonimira.

- Osim nabave LED svjetiljki prisiljeni smo i na djelomično gašenje javne rasvjete. Nakon ponoći bit će ugašena rasvjeta uz biciklističke staze, a svaka druga svjetiljka bit će ugašena uz takozvani Crni put, jer je tamo nešto veći protok ljudi, kao i u nekim sporednim ulicama - kaže Goran Hes, zamjenik gradonačelnika Belog Manastira.

Rasvjeta će biti reducirana, tj. djelomično ugašena, u ulicama Julija Benašića, Jelačićevoj, Mažuranićevoj, Franca Liszta, Nikole Tesle, Školskoj, Tuđmanovoj, Petefi Šandora, Jožefa Antala, Josipa Bosendorfera, Kamila Firingera i u Poslovnoj zoni. U Gradu ističu kako će se javljati na sve natječaje vezane uz sve oblike energije, objašnjavajući kako se, primjerice, mnogo može uštedjeti koristeći upravo LED rasvjetu. Kao primjer navode prigradsko naselje Šumarinu, koje je kompletno pod ovom vrstom rasvjete, pa je ušteda gotovo 12.000 kuna.

U svrhu potencijalne uštede, Grad se u travnju prijavio na javni poziv na poticanje obnovljivih izvora energije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt naziva "Integrirana fotonaponska elektrana na Gradskom sportskom parku Beli Manastir" vrijedan je 306.258,41 kunu, a nepovratna sredstva su 80 posto. Odnosi se na postavljanje integrirane fotonaponske elektrane na gradski stadion kroz mjeru 2.1. Integrirana fotonaponska elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu. Također, jedan je projekt prošao prve tri faze provjere te je predložen za donošenje Odluke o financiranju preko Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma... Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 6,7 milijuna kuna, od čega se na Beli Manastir odnosi približno 260.000 kuna, a riječ je o sufinanciranju izrade dokumentacije i postavljanje fotonaponske elektrane na Kući baranjskog kulena. Prijavitelj projekta je Regionalna energetska agencija Sjever, a osim Belog Manastira još je 18 partnerskih institucija.

Ivica Getto
Zbog grijanja na zimu manje događaja
U Gradu podsjećaju i na iznimno velik račun za plin Centra za kulturu. Umjesto ‘’standardnih’’ 25 tisuća kuna, stigao je račun težak 90 tisuća kuna. Stoga će, najvjerojatnije, ako se nešto drastičnije ne promijeni, biti reduciran i broj događanja u hladnijim dijelovima godine. Zbog ne tako malog povećanja izdataka za potrošenu energiju sve su ustanove kojima je Grad osnivač bile prisiljene raditi i rebalanse proračuna, o čemu je više riječi bilo na posljednjoj sjednici belomanastirskog Gradskog vijeća.

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike