Regija
IOŠ SLATINA - NOVI ELEMENTI ZA NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRT

Učionica na otvorenom, kućice i pojila za ptice, starinski bunar
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
SLATINA



I ove godine Industrijsko-obrtnička škola Slatina sudjeluje u natječaju HRT-a za izbor najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj. Riječ je o projektu "Najljepši školski vrtovi", koji Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva poljoprivrede i brojnih donatora.

– Ove godine prijavili smo starinski bunar kao novi vrtni element te kućice i pojila za ptice. Sve to izradili su naši učenici za zanimanje stolar sa svojim mentorima, a učenici u svim zanimanjima pomogli su prilikom montiranja elemenata učionice na otvorenom, koju su nam donirale Hrvatske šume i izradili njihovi radnici – rekla nam je Ružica Pekar, koja je uz svakodnevni posao održavanja čistoće u zgradi škole i oko nje preuzela brigu o uređenju školskog vrta.

Ona je odlučila uljepšati ne samo svoju radnu sredinu nego i vanjske prostore, gdje se najviše zadržavaju učenici škole, a da je potpuno uspjela u svojim nakanama najbolje govore priznanja dodijeljena školi.

– Ovo je već četvrta godina kako prijavljujemo okoliš naše škole za izbor najljepšeg školskog vrta, a dvaput smo dobili i priznanje. To je stvarno ponos za sve nas, za naše učenike, ali i za grad - kaže Ružica, kojoj poslovi uređenja, ukrašavanja i održavanja vrta oduzimaju mnogo vremena, premda ih nema u zaduženju. Zato je zahvalna kolegicama koje ponekad odrade i dio njezina posla u zgradi da bi se ona mogla posvetiti vrtu. Čak i u vrijeme godišnjeg odmora one po dogovoru dolaze zalijevati cvijeće kako bi ostalo živo, lijepo i uredno do jeseni.

U njihovu vrtu uglavnom su autohtone biljke, trajnice kojima odgovara slavonska klima. Ove godine zasadili su ruže stablašice, koje Ružica sama razmnožava reznicama, a tu su i brojni etnografski elementi.

– Moj suprug voli starine, pa često ima i više od jednoga starinskog predmeta. Tada ga zamolim da nešto ustupi za školu i tako smo uredili ovaj okoliš. I donji dio ovog bunara njegova je bačva, jer on ima vinograd, ali sada se koristi inoks-posudama - kaže Ružica.

U izradi bunara kao pojedinačnog vrtnog elementa sudjelovali su učenici 2. razreda za zanimanje stolar David Franjić, Leon Jakišić, Božo Jakovčić, Franjo Jakovčić, Nino Marinković i Leon Tomašević, a cijeli posao organizirao je i vodio njihov mentor, stručni učitelj Slaven Zelenka. Prema njegovim riječima, tijekom izrade bunara učenici su reciklirali staru drvenu bačvu, koja je zasjala u novom svjetlu i dobila novu funkciju, izradom tesarskih spojeva proširili su stolarsku struku na tesarsku, a morali su se baviti i projektiranjem i oblikovanjem proizvoda u skladnu cjelinu.

Između cvijeća, grmova i stabala ispred škole svoje mjesto našli su starinski plug, kolni kotač, muzlica, zemljani vrčevi, a tu je i jezerce s vodoskokom, što sve čini atraktivan okoliš, u kojem se učenici rado zadržavaju na brojnim klupama. Petar Žarković
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike