Regija
NASTUPIT ĆE DRUŠTVA IZ INOZEMSTVA

Stiže i “Hrvatski običaj” iz Kansas Cityja
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
U svečanom imohodu 56. Đakovačkih vezova, u nedjelju, 3. srpnja, središtem grada prodefilirat će približno 50 folklornih skupina s oko 2000 sudionika iz cijele Đakovštine, Slavonije i Hrvatske, kao i iz inozemstva, a neke, poput društva "Hrvatski običaj tamburaši" iz Kansas Cityja u Sjedinjenim Američkim Državama, stižu preko Atlantika.

Uz zemlju partnera ovogodišnjih Vezova, Ukrajinu, na Vezove stižu i skupine iz Slovenije, Bugarske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Prema riječima voditelja Folklornog odjela Đakovačkih vezova, Tomislava Vukovića, "Hrvatski običaj" stiže s klapom, nastupat će pjesmom. "‘Hrvatski običaj‘ prvi put stiže na Đakovačke vezove, dolazi nam 13 njihovih članova, a voditelj društva je Richard Mikesic", kaže Vuković.

Najbrojnija inozemna skupina koja stiže na 56. Vezove bugarski je folklorni asnambl "Gotse Delchev" iz Sofije, čijih 40 članova, kaže Vuković, stiže u Đakovo. Umjetnički voditelj Društva je Asen Pavlov. Iz Slovenije na 56. Vezove iz Metlike stiže Metliška folklorna skupina "Ivan Navratil", i to s 30 članova, a voditelj im je Janez Stopar. Iz Bosne i Hercegovine stiže HKUD "Crvenice" iz Tomislavgrada s 18 članova, a voditeljica društva je Ivona Radoš. Iz Srbije na 56. Vezove dolazi Kulturno-umjetničko društvo Hrvata Bodrog iz Bačkog Monoštora. Voditeljica društva je Anita Bipanov Marijanović, a na Vezove stiže 30 članova tog KUDH-a.

Osim što će nastupiti u svečanom mimohodu, inozemne skupine nastupit će i na folklornim priredbama na ljetnoj pozornici u Strossmayerovu perivoju, u subotu, 2. srpnja, u 18.30, kada počinje nastup gostujućih skupina. Potom je, u 20 sati, u Perivoju predstavljanje zemlje partnera, Ukrajine. U nedjelju, 3. srpnja, nakon proalska vezovske svečane povorke, u 10.30 na ljetnoj pozornici u Strossmayerovu parku počinje Međunarodna smotra folklora,

Dosad su Vezovi gostoljubivo primili skupine iz Meksika, Kanade, Maure s Novog Zelanda, Hrvate iz Australije i drugih udaljenih krajeva svijeta.

S. Župan
Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

Najčitanije iz rubrike