Osijek
VIJEĆE ZA PREVENCIJU

Veća sigurnost jamči dolazak više investicija
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
Zadaća Vijeća je omogućiti suradnju svih nadležnih službi i komunikaciju s građanima

Grad Osijek ponovno je konstituirao Vijeće za prevenciju s devet članova, na čijem je čelu gradonačelnik Ivan Radić. Uz njega i njegovog zamjenika Dragana Vulina, u radu toga tijela sudjeluju predstavnici Gradskog vijeća, Policijske uprave osječko-baranjske te Centra za socijalnu skrb.



Vulin je nakon sastanka naglasio da je Osijek siguran grad, odnosno da je značajno ispred drugih velikih gradova.

- To se vidi po svim pokazateljima, zbog čega zahvaljujem i čestitam policiji. Primjerena razina sigurnosti omogućava normalan život na svim razinama, ali i dolazak investicija. Cilj nam je još više povećati sigurnost. Zadatak Vijeća je koordinacijom dionika, u suradnji s građanima, jer očekujemo i njihov doprinos - da kroz komunikaciju putem e-maila dojavljuju o problemima i da daju prijedloge - da Osijek bude sigurniji. Već smo povećali broj komunalnih i prometnih redara, a evidentirano je osam puta više prekršaja iz područja komunale i prometa. S 50.000 kuna Grad je osigurao dodatnih osam računala za potrebe policije. Planiramo zajedno s policijom popravljati i probleme vezane, primjerice, uz parkirališna mjesta, ili biciklističke staze, gdje postoji neki diskontinuitet - kazao je Vulin.

Uvjeren je, kaže, da će postavljanjem značajnijeg broja kamera po gradu smanjiti troškovi sanacije uništenih spomenika i komunalne opreme, ali i da će kamere pridonijeti poboljšanju sigurnosti u prometu. Dodatno je kazao da će se raditi na edukaciji građana, posebice mlađih, da što manje idu u "sivu zonu". Tomislav Bilandžić, bivši policajac, obećao je da će Vijeće, kao koordinirajuće tijelo, "saslušati i pokušati riješiti sve probleme i ugroze" koje imaju Osječani i koje prijave Vijeću. Ladislav Bece, načelnik PU OBŽ-a, zahvalio se na riječima pohvale prema policiji.

- Suradnja gradske uprave i policije izuzetno je dobra bila i prije, a s konstituiranim Vijećem za prevenciju dobivamo alat kojim ćemo to još unaprijediti. Sigurnost možemo dići na još višu razinu. Čuo sam dosta pohvala na rad policije, i lijepo je to čuti. Podsjetit ću na moje prve riječi kada sam postao načelnik PU-a, i tada sam rekao da sam svjestan negativne percepcije građana prema policiji i da ćemo to promijeniti. Siguran sam da smo uspjeli popraviti tu percepciju, da smo na dobrom putu te ćemo i dalje raditi tako. Policija se doživljavala kao represivni aparat, da kažnjava, da je stroga... Mi smo rekli da smo za proaktivni pristup da građani uopće ne čine prekršaje i da ih ne moramo kažnjavati. Kroz različite preventivne projekte koje provodimo zbližili smo se s građanima, pomažemo građanima, onih u vrtićima do onih u trećoj životnoj dobi - kazao je načelnik Bece.
Darko Pejić
Statistika - pozitivna
Osijek je jedan od najsigurnijih hrvatskih gradova i takav će i dalje biti, a koliko je to važno pokazuje i da se čak i investitori o tome raspituju u policiji, jer žele da su im ulaganja sigurna. “Prije ovog sastanka pokušao sam izvaditi statistike i skoro da nisam imao što, jer je gotovo sve u redu. Nemamo ubojstava, imali smo osam razbojništava i krađa, šest smo već riješili, a ostala ćemo brzo riješiti. S krađama bicikala policija se dobro nosi, a upozoravamo građane na učestale računalne prijevare. Educirat ćemo ih, jer bi takvih prijevara moglo bi biti sve više”, kazao je Bece.

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike