Regija
PREDSTAVLJAJU SVOJU ŽUPANIJU

U konkurenciji za “Najbolje turističko selo” su i Bošnjaci
Objavljeno 21. lipnja, 2022.
Organizator je Svjetska turistička organizacija UN-a, Ministarstvo turizma odabire tri predstavnika iz RH
BOŠNJACI - Općina Bošnjaci kandidat je Vukovarsko-srijemske županije na pozivu Ministarstva turizma i sporta za odabir hrvatskog predstavnika koji će sudjelovati u izboru za laskavi naslov "Najbolje turističko selo", u organizaciji UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO) - "Best Tourism Villages by UNWTO". Inicijativa je pokrenuta lani u okviru aktivnosti unapređivanja uloge ruralnog turizma, a države članice UNWTO-a pozvane su prijaviti do tri kandidata/sela (općine) koja će predstaviti svoja mjesta kao pokretače održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu.

Kriteriji pokrivaju devet područja: kulturni i prirodni resursi, promicanje i očuvanje kulturnih resursa, ekonomska održivost, društvena održivost, održivost okoliša, turistički potencijal i razvoj i integracija lanca vrijednosti, upravljanje i određivanje prioriteta turizma, infrastruktura i povezanost te zdravlje i sigurnost. Bošnjaci su sve to obuhvatili i predstavili vrlo zanimljivim videoradom u trajanju od dvije minute.

Inicijator prijave Općine Bošnjaci na objavljeni poziv Turistička je zajednica Vukovarsko-srijemske županije (TZ VSŽ). Direktorica Rujana Bušić Srpak ističe da su Bošnjaci kao mjesto nudili najkompletniju ponudu i najpotpunije ispunjavanje svih zadanih kriterija, a po turističkim sadržajima i načinom na koji čuvaju svoju tradicijsku baštinu, u suradnji s lokalnom zajednicom, u turističkoj ponudi imaju predstavljeno sve ono od čega stanovnici toga sela žive.

- Prije svega imaju Šumarski muzej, smještajne kapacitete, i u autentičnom i u nešto modernijem izdanju, imaju vrhunski restoran s autothtonom kuhinjom, svoje malo svetište, imaju kušaonicu kulena, kušaonice rakija, udrugu koja čuva tradiciju rukotvorstva… Obnovili su Slavonsku kuću, koja je definitvno jedno od jedinstvenih mjesta uopće za prezentaciju u županiji, i mislim da Bošnjaci apsolutno, kao ruralna sredina, imaju sve argumente za jednu takvu titulu – kaže Bušić Srpak. Titula bi značila visoku razinu prepoznatljivosti ruralnog prostora i ponude turizma ne samo za Bošnjake nego i za cijelu županiju, i bila bi dodatan zamašnjak ukupne turističke slike Vukovarsko-srijemske županije. U Bošnjacima je, kako je ustvrdila, koncentrirano najviše raznolike turističke ponude i sadržaja iz više segmenata u jednome mjestu. Tu je, ono što je također bitno, i očuvana prirodna baština Bošnjački virovi, i apsolutno je ispunjeno svih devet traženih kriterija.

- Mislim da su Bošnjaci definitivno biser kvalitetnog razvoja svih resursa u turističkom smislu. Dio su Okusa Srijema i Slavonije, Puta voćne kapi, na biciklističkoj su ruti Srijem, na Cesti zlatne niti… A svih proteklih godina nositelji tematskih ruta TZ-a VSŽ-a zapravo su stanovnici Bošnjaka, koji to fantastično rade. I kada smo kreirali nove tematske rute, naišli smo na suradnju samih dionika u Bošnjacima, što je iznimno važno – zaključuje direktorica.

I ravnatelj Centra za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja "Slavonska kuća", Tomislav Lešić, vjeruje kako će golemi potencijali i turistička ponuda Bošnjaka biti prepoznati i da će to selo, ako bude odabrano, dostojno predstavljati Hrvatsku na predstojećem izboru, što će za daljnji razvoj turizma puno značiti.

Veliku ulogu u tome ima i Slavonska kuća, koju su u posljednjih deset mjeseci, otkako je otvorila vrata, obišli brojni posjetitelji i uživali u ponudi lokalnih OPG-ova i u prikazu Slavonije na način kako se u njoj nekada živjelo.

Marija Lešić Omerović
PROGRAM NADOGRADNJE ZA SUDIONIKE
Oznaka “Najbolja turistička sela UNWTO-a”, za koju konkuriraju i Bošnjaci, dodijelit će se selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma i koja su predana održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj. Kandidati koji ne budu odabrani a sudjelovali su u izboru ulaze u program nadogradnje te će ta sela dobiti potporu od UNWTO-a i partnera u radu na njima problematičnim područjima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike