Regija
ŽUPANJA I OPĆINE POMAŽU

Đacima kupuju radni materijal i isplaćuju novac
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Jednokratne novčane pomoći odnose se na sufinanciranje školskog pribora srednjoškolcima
ŽUPANJA



Grad Županja i osam općina u županjskoj Posavini nastavljaju pozitivnu praksu pomoći učenicima u opremanju za novu školsku godinu. Država je na sebe preuzela kupnju udžbenika za učenike osnovnih škola, a što se tiče radnih bilježnica i drugog radnog materijala, u tom dijelu, u dogovoru sa školama, roditeljima u pomoć priskaču lokalne jedinice. Ovisno o proračunskim mogućnostima, nastoje ih bar donekle financijski rasteretiti i smanjiti im poprilične troškove, posebice u obiteljima s više djece.



Grad Županja je, doznajemo od zamjenika gradonačelnika Petra Buljevića, za pomoć učenicima osigurao 400 tisuća kuna. Osnovcima će financirati nabavu radnih bilježnica, a u dvjema školama ukupno ih je oko 650. Srednjoškolcima s prebivalištem na području grada sufinancirat će nabavu školskog pribora isplatom jednokratne pomoći od po 300 kuna. Razmatraju i mogućnost kupnje tehničkih kutija i likovnih mapa za osnovce ako se uspiju pronaći dodatna proračunska sredstva, jer Grad je, na temelju nedavnih sudskih presuda, financijski (pre)opterećen obvezom isplate višemilijunskih iznosa zbog izgubljena dva dugogodišnja sudska spora.

Općina Cerna je, doznajemo od načelnika Josipa Štoreka, u proračunu predvidjela 300 tisuća kuna. Učenicima osnovne škole osigurat će radne bilježnice, materijale, likovne mape i bilježnice, a preuzet će ih u školi, skupa s udžbenicima. Srednjoškolcima će sufinancirati troškove kupnje udžbenika s iznosom od po 750 kuna. I sve će ostale općine u županjskoj Posavini osnovcima financirati radni materijal, a polovina će ih dati i jednokratnu pomoć srednjoškolcima. Općina Vrbanja i Drenovci isplatit će im po 500 kuna. U Gradištu će, kazao nam je načelnik Srećko Papac, taj iznos najvjerojatnije biti i veći, s obzirom na osjetan rast sveukupnih troškova. Načelnik Vrbanje Velimir Redl dodaje da će Općina i u sljedećoj školskoj godini pokrivati kompletan trošak školske prehrane i svim će osnovcima osigurati besplatan obrok. Đacima sufinanciraju i smještaj u učeničke domove, a razmišljaju i o povećanju iznosa općinskih stipendija, s 500 na najvjerojatnije 700 kuna mjesečno. Svi lokalni čelnici napominju kako srednjoškolcima pomažu i kroz sufinanciranje troškova prijevoza, a u nastavku obrazovanja i kroz studentske stipendije.

U Gunji izdvajaju i za učeničke stipendije u iznosu po 350 kuna mjesečno tijekom 10 mjeseci. Ove ju je godine primalo 11 srednjoškolaca, a osnovni su kriteriji socijalni status i ocjene.

Marija Lešić Omerović
SUFINANCIRAT ĆE I "UŽINU ZA SVE"
Načelnik Josip Krnić napominje kako će od sljedeće školske godine lokalne jedinice imati i novu financijsku obvezu - skupa će sa Županijom sufinancirati projekt "Užina za sve". Babinu Gredu će to godišnje stajati 70-ak tisuća kuna. Općina Cerna će, primjerice, izdvajati 60-ak tisuća kuna, a Gunja u rebalansu proračuna za jesen mora osigurati oko 45.000 kuna. Riječ je o projektu kojim se osigurava besplatna prehrana za učenike čiji roditelji to ne mogu omogućiti iz vlastitih sredstava, a sve u svrhu smanjenja siromaštva i socijalne nejednakosti kod djece. Besplatna užina, zahvaljujući dodatnim sredstvima koja je, uz ona europska, za tu namjenu osigurao i VSŽ, obuhvaća oko 3400 osnovaca iz 37 osnovnih škola u županiji.

Najčitanije iz rubrike