Osijek
DRAŽESNI I MARLJIVI, ODRŽALI GODIŠNJI KONCERT

Raspjevani Zumbići dobili pljesak i suze radosnice
Objavljeno 17. lipnja, 2022.
Zumbići su razlog zbog kojeg su se tisuće mališana zaljubile u glazbu i pjevanje

Više od devedeset pjevača nastupilo je u utorak na Završnom koncertu Dječjeg zbora Osječki zumbići. Ponajprije su u prepunoj svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta nastupile srednja i najmlađa skupina zbora. Zborovima je dirigirala dr. sc. Majda Milinović, a pjevače je na klaviru pratila Martina Proleta, mag. mus. Program su činile, do posljednjeg detalja pripremljene i nadahnjujuće otpjevane, dječje umjetničke skladbe hrvatskih skladatelja: Ive Lhotke-Kalinskog, Lovre Županovića, Ivana Josipa Skendera, Vladimira Tomerlina, Josipa Kaplana i drugih.



- Kako Zumbići uvijek tragaju za nečim novim, publiku smo izvedbom tradicijske pjesme "Arhirang" odveli čak i do daleke Koreje. Zaputili su se potom mali pjevači i u planine, i to bosonogi, čime su izazvali posebno oduševljenje i simpatije publike otpjevavši uz plesne pokrete i jauke stihove "Palce smo si porazbili". Publiku su iznimno ganuli najmlađi pjevači, predškolske dobi, koje je cijela dvorana pljeskom, pucketanjem prstima i ostalim prikladnim pokretima snažno pratila u izvedbi popularne pjesme "Kad si sretan" - opisuje Majda Milinović.

I uistinu su uz Zumbiće svi bili sretni jer su prisutni posjetitelji velikim pljeskom i uz suze radosnice pratili svaki trenutak nastupa. Izvedbe je Zumbića, unatoč pandemijskom razdoblju unatrag više od dvije godine i nemogućnosti susreta i pjevanja uživo, odlikovala izvrsna uvježbanost i besprijekorne interpretacije svake skladbe. Zumbiće je posebno inspirirala prekrasna, velika svečana dvorana koja je u oba termina bila ispunjena posjetiteljima koji su svaku izvedbu nagradili iskrenim i dugotrajnim pljeskom.

Budući da je Institut za zborsku glazbu Polifonija, pri kojem djeluje dječji zbor Osječki zumbići, tijekom pjevačke sezone 2021./2022. zajedno sa svojim partnerima i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja uspješno proveo projekt "Četiri godišnja doba: sinergija glazbe i ekologije", sam su kraj koncerta činile izvedbe pjesama ekološke tematike. S osobitim su veseljem Zumbići za kraj otpjevali pjesmu "Planet šareni", autora Gorana Boškovića, koja je i nastala u okviru projekta.

Na drugom je koncertu iste večeri nastupila najstarija skupina zbora - Zlatni Zumbići. Koncert su počeli skladbom "Ružica u gaju" F. Schuberta. Već su s prvim zapjevom osvijetlile publiku živopisnim bojama svojih glasova. Zumbići su, u prvom dijelu programa pod vodstvom dirigentice Anje Papa, mag. mus., i uz klavirsku pratnju Martine Proleta, mag. mus., izveli djela skladatelja G. Gilpin, B. Bjelinskog, J. Ruttera i dr. S neodoljivim su žarom otpjevali američku duhovnu skladbu "Joshua fought the battle of Jericho" te pokazali kakva kvaliteta pjevačke tehnike i izričaja karakterizira njihovu izvedbu. U drugom su dijelu programa Zumbići publiku uveli u čarobni svijet melodija iz Disneyjevih animiranih filmova. Zbor je, između ostalih, izveo i talijansku skladbu "Santa Lucia". Koncert su završili medleyjem Disneyjevih pjesama "Disney Dazzle!" uz koji su s lakoćom otplesali i koreografiju. Zumbići su sa zanesenim i ozarenim licima izveli prekrasan koncertni program pruživši tako publici poklon koji sigurno neće zaboraviti.

- Osječki su Zumbići ponos svakog roditelja, rodbine i prijatelja, ali i ponos te najbolji pokazatelj kvalitete i uspješnosti predanog rada stručnog tima Polifonije već 33 godine. Zumbići su svakako i ponos Osijeka i Osječko-baranjske županije te razlog zbog kojeg je tisuće i tisuće osječkih mališana zaljubljeno u glazbu i zborsko pjevanje, a svojom nepresušnom energijom i novim generacijama pjevača obećavaju da ćemo raspjevan i dječjim osmijesima obojen grad imati i u budućnosti - opravdano je zadovoljna i optimistična dirigentica Majda Milinović.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike