Regija
OBRTNIČKO-INDUSTRIJSKA ŠKOLA ŽUPANJA

Budući kuhari, konobari i “fitići” motivirali osmaše
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Nagodinu bi u ovoj školi mogla biti upisana i prva generacija đaka koji će se školovati za zanimanje fitomedicinski tehničar
ŽUPANJA



Najveći broj osmaša s područja županjske Posavine od jeseni će pohađati Obrtničko-industrijsku školu u Županji, a kakve programe nudi, što ondje mogu naučiti i kakve su šanse za zaposlenje nakon završetka školovanja provjerili su na Danu otvorenih vrata ove škole.



Pedagog Mijo Jagrić i nastavnici dočekivali su učenike, provodili ih kroz učionice i praktikume, gdje su im prezentirana zanimanja za školsku 2022./2023. godinu. Cilj je, napominje, upisati što veći broj učenika i popuniti odobrene odjele i vjeruje da će i u sljedećoj školskoj godini biti posla za sve njihove djelatnike. Škola u posljednje dvije do tri godine ima oko 450 učenika, a nekada je, prisjeća se, taj broj bio puno veći.

Traktorom u školu


Budući srednjoškolci moći će birati između dva četverogodišnja programa za zanimanje ekonomist i poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut. U trogodišnjim programima mogu se školovati za strukovna zanimanja: CNC operater, elektroinstalater, elektromehaničar, kuhar, konobar, vodoinstalater, bravar, frizer, pediker i automehaničar. Školi su odobreni i upisi za pomoćna zanimanja za učenike s poteškoćama u razvoju - pomoćni bravar, pomoćni cvjećar te pomoćni kuhar i slastičar.

- Nudimo puno toga i mislim da velik broj učenika može naći zanimanje koje mu odgovara i koje će mu omogućiti egzistenciju, jer među njima je velik broj deficitarnih koji omogućuju zapošljavanje – kaže prof. Dubravka Gvozdić. Najveći je interes za ekonomiste, a učenici sa sklonošću prema prirodnoj grupi predmeta, koji vole raditi na otvorenom, s biljkama, i oni čije obitelji imaju vlastite OPG-ove, odlučuju se za zanimanje fitofarmaceut. Ono im omogućuje nastavak obrazovanja, ali i rad na gospodarstvima, u poljoprivrednim apotekama i raznim privrednim subjektima. "Povratne informacije govore da se naši učenici nakon završene škole jako dobro snalaze", zadovoljno ističe. Da pojedini fitofarmaceuti istinski uživaju u poljoprivredi i da su od malih nogu vezani uz zemlju potvrdili su i traktori parkirani pred školskom zgradom, što je mnogima bila atrakcija. Neki su, napominje prof. Gvozdić, jedva čekali položiti vozački ispit i sjesti u obiteljski traktor, a dovezli su se i u školu, što je za njih, ustvrdila je, stvar prestiža. Priznaje da je posljednjih godina zanimanje za tzv. fitiće malo opalo i mišljenja je da se programe treba modernizirati.

Konobari i kuhari


Ona radi na izradi kurikuluma za zanimanje fitomedicinski tehničar, koji bi već nagodini mogao biti ponuđen za upis. Gvozdić smatra da se uvrštavanjem novih znanja i vještina u programe učenicima omogućuje širi spektar zapošljavanja. Županjski fitofarmaceuti često sudjeluju u raznim projektima, nabavili su podosta opreme, puno putuju, rade, educiraju se. Imaju i voćnjak s približno 300 stabala i plastenik koji ide u modernizaciju.

Velike potencijale ova škola ima i za školovanje konobara i kuhara. Stručni nastavnik ugostiteljskog posluživanja Ivan Duran ponosno ističe da učenici ondje mogu steći jednaka znanja i vještine kao i njihovi kolege u Osijeku, Zagrebu, Opatiji, što dokazuju i na natjecanjima. Nakon završetka školovanja mogu ih odmah primijeniti u praksi, zaposliti se i osigurati si egzistenciju. U školi su uređeni i opremljeni najsuvremeniji stručni praktikumi koji učenicima otvaraju dodatne mogućnosti. Stječu i usavršavaju znanja u području pripreme barskih mješavina, pripremanju jela pred gostom, o pravilima i načinu posluživanja, organiziranja banketa, koktel-partyja, raznih domjenaka. Znanja primjenjuju u praksi, time dobivaju rutinu i postaju vrhunski ugostitelji.

- Nudi im se perspektiva i sigurnost u zapošljavanju te velika mogućnost razvoja karijere u ugostiteljskim kućama, jer mi smo turistička zemlja. Mnogi su naši učenici danas voditelji odjela u velikim resortima na moru, a neki su otvorili i vlastite ugostiteljske objekte - kaže Duran.

Marija Lešić Omerović
PONUDILI SLANO I SLATKO, POKAZALI CARVING
Učenici koji se školuju za kuhare svoje su vještine, entuzijazam i ljubav prema zanimanju prenijeli na buduće učenike pripremajući slane i slatke delicije sa svojim profesorima. Osmaši su uživali u prikazanim vještinama i kušali izloženo. Učenica Blaženka Arapović pokazala je kako se izrađuju aranžmani od povrća, carving vještinu koju je svladala pripremajući se za državno natjecanje. Uz mentoricu Ivanu Milaković osvojila je odlično 4. mjesto u disciplini Kuharstvo - uz carving, radila je hladno i toplo predjelo, glavno riblje jelo i desert.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike