Regija
135 GODINA SSŠ ANTUNA HORVATA U ĐAKOVU

Od 1887. i šegrtske do suvremene škole koja ima imanje i vinograd
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
ĐAKOVO - Gotovo cjelodnevnim programom, započetim u školskom vrtu i holu, Srednja strukovna škola Antuna Horvata obilježila je u petak 135 godina rada, prisjećajući se 23. siječnja 1887., kada je osnovana kao jedna od prvih šegrtskih škola. Nakon primanja u Nadbiskupiji, u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici održana je svečana akademija, započeta himnom obrtničkih škola za koju je tekst napisao i uglazbio ga Ivan Balen, otpjevale Đakovčanke, a spot za nju snimio prosvjetni radnik "A. Horvata" Zlatko Mesić. O 135 godina škole slavljenice, u kojoj je danas 620 učenika što se obrazuju u više od 20 zanimanja u šest strukovnih sektora, te ima više od 100 zaposlenih, govorio je ravnatelj Mirko Ćurić.

– Osnovana je u vrijeme Austro-Ugarske, a danas smo dio EU-a. Razdruživanjem od CUO-a braće Ribar 1992. počeli smo u barakama Nazorove OŠ, a danas je SSŠ respektabilna, solidno opremljena škola, aktivna u brojnim projektima i na mnogim natjecanjima s kojih se vraćamo prvonagrađeni u brojnim sektorima. Škola djeluje i obrazuje i na svom imanju te vinogradu - rekao je Ćurić. Na obljetnici je u ime Udruženja obtnika Đakovo čestitao Mario Strnad, te potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik OK-a OBŽ Darko Knežević, ističući važnost obrtništva i strukovnog obrazovanja podacima da je u RH 95.000 obrta s 200.000 zaposlenih, dok je u OBŽ-u 5200 obrta s 12.200 uposlenih. "Budite ponosni na 135 godina slavne povijesti i zadovoljni svime što ostvarujete", poručio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije Gordana Nakić upozorila je na odljev mladih koji je moguće zaustaviti, rekla je, kvalitetnim obrazovanjem u suradnji s gospodarstvenicima. "Strukovno obrazovanje često se podcjenjuje, a učenici strukovnih škola ne stječu samo znanja nego i vještine, a one su svuda oko nas. Zamislite koliko je vještina u 135 godina izišlo iz ove škole", rekao je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, a gradonačelnik Marin Mandarić dodao je da i SSŠ potvrđuje Đakovo obrtničkim gradom. Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ-a Miranda Glavaš rekla je da je za uređenje školskog imanja "A. Horvata" rebalansom proračuna osigurano 380.000 kuna. Na obljetnici su čestitali i predstavnici Općine Kiseljak, BiH, i SSŠ Fojnica u Kiseljaku.

Najbolji učenici i nastavnici nagrađeni su za postignuća u protekloj godini, a troje je djelatnika ispraćeno u zasluženu mirovinu. S. Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike